A ring világa

A ring világa

Jhonny Gonzalez vs Francisco Contreras

2017. június 07. - Polnai Attila Márk

Heó-heó!

A mexikói kedvencet, Jhonny Gonzalezt (62-10-0; 52KO) nem sokaknak kell bemutatni, hiszen a korábban két súlyban (harmat, és pehely) is világbajnoki címekig jutó klasszis, hosszú évek óta az élmezőnyben versenyez. Számtalan nagy mérkőzést nyert meg, útját kemény ütközetek, és szép KO-k szegélyezték. Ha elkezdek gondolkodni, hogy kiket győzött le, csak úgy sorjáznak a nevek! A teljesség igénye nélkül, olyan kiemelkedő bokszolók, és/vagy bajnokok skalpját szerezte meg az évek során, mint Irene Pacheco, Ratanachai Sor Vorapin, Mark „Too Sharp” Johnson, Rogers Mtagwa, Abner Mares, vagy Jorge Arce. Vereségeit főképp pályája elején, vagy azokat is többnyire a legjobbak ellen szedte össze. Így volt ez 2015-ben is, mikor a remek Gary Russell Jr verte el, és vette el tőle a pehelysúly WBC világbajnoki címét.

Gonzalez a vereség után feljebb lépett egyet, hogy új vadászterületen, nagypehelysúlyban próbáljon szerencsét. Első meccsét gyorsan nyerte, ám aztán a (hozzá képest) viszonylag ismeretlen Jonathan Oquendo 10 menetben sikerrel tréfálta meg az exbajnokot. Egyébként Oquendo még abban az évben, 2015-ben megméretett a WBA pehelysúlyú világbajnokságáért, ám 12 menetben alulmaradt Jesus Andres Cuellar ellen, és alighanem ezzel vissza is vonult, mert azóta nem lépett a kötélnégyszögbe.

Nem úgy Gonzalez, aki jó mexikóihoz méltóan, még abban az évben visszatért, és meg is szerezte a WBC International Silver övét, pontozással 12 menetben. Ezt a címet, azóta háromszor védte meg, mindannyiszor kiütéssel, és igyekszik egyre feljebb és feljebb jutni a ranglétrán, hogy újra megkapja a lehetőséget, hogy a világbajnoki címért öklözhessen, és bizonyíthasson.

Ellenfele, a dominikai Francisco Contreras (30-5-0; 23KO) jó mérlegű, de Gonzalezhez képest korlátolt képességű bokszoló. Ellenfeleinek, pontosabban legyőzött ellenfeleinek minősége nem verdesi az egeket, neki inkább csak a vereségei azok, amelyek miatt nem (igazán) kell szégyenkeznie. Eddigi legyőzői jó képességű, az élmezőnyhöz tartozó bunyósok voltak, de csak egy igazi világklasszis volt köztük, igaz, ellene a lehető legcsúfosabb formában, már az első menetben véget ért a küzdelem (a Jorge Linares elleni mérkőzéséről van szó). A többi legyőző névsora: az akkor még veretlen, ugandai Sharif Bogere (L KO3); honfitársa, Pablo Cesar Cano (L RTD5); a panamai, egykori WBA bajnok, Vicente Mosquera (L DQ6); Linarest már említettem (L KO1); és végül az orosz Andrey Klimov (L12). Maradjunk annyiban, hogy finoman szólva sem nyomta az esélyesség terhe a 33 éves, New Jersey-ben élő, "Dominican Boy" becenevű bunyóst.

bp_blogspot_com.jpg

forrás: bp.blogspot.com

A páros, a nagypehelysúly, betöltetlen WBC Latino övéért mérkőzőtt meg, a 28. születésnapomon, 2017.03.25.-én, Mexikóban, Ciudad Juarez városban, a Gimnasio Municipal "Jose Neri Santos-ban".

Az 1. menet feléig csak előkészítő ütéseket, és azokból is csak a könnyebb fajtákat láthattuk. Gonzalez irányított, és az is ő volt, aki először próbálkozott hajlított karú ütésekkel, melyek közül az első bal csapott és horog még nem igazán talált, de rövidesen már beakadt testre egy ragyogó bal felütése. A legszebb találat volt, a hazai fiú pedig kérdés nélkül vitte el ezt a felmérő felvonást. A menet végén amúgy nagy egyetértésben, sportszerűen pacsiztak a felek, Contreras még meg is simogatta ellenfele fejét.

notifight_com.jpg

forrás: notifight.com

Gonzalez a 2. menetet is elöl lévő bal kezével nyerte meg, többször talált, mint a pontatlan Contreras, akinek azért volt egy jó támadása, és olykor együttes találatot is elért, mikor egyszerre ütöttek egyenest. Újabb Gonzalez menet.

A 3.-ban talált be először keményebben a korábbi világbajnok, és a dupla, széles bal horog után a dominikai máris padlót fogott. Még felkelt, igyekezett fogni, és kockázat kerülő ütéseivel időt nyerni, de a mexikói több rövid kombója után, melyeket testen fejezett be, ismét számolni kellett rá. Megint felállt, ám Gonzalez most már majdnem minden ütését keményen rángatta meg. Nem lehetett kérdés, hogy Contrerasnak csak másodpercei vannak hátra, mégis meglepett, hogy a menet végéhez közelítve akadtak be a dominikai legkeményebb ütései, még, ha csak kettő is, melyekkel nem tett kárt a hazai versenyzőben. Már-már azt hittem, mégis kihúzza valahogy a szünetig, mikor újabb kemény testütések kényszerítették a földre, és ez Jhonny Gonzalez 3. menetes, sima KO győzelmét eredményezte. Rocky Burke bíró vitán felül jól döntött, mikor beszüntette a találkozót.

ytimg_com_5.jpg

forrás: ytimg.com

Gonzalez (63-10-0; 53KO) győzelme után már 5. a WBC nagypehelysúlyú ranglistáján, bár kérdés, mekkora eséllyel venné fel a harcot a jelenlegi bajnok, a pokolian erős, Miguel „El Alacran” Berchelt ellen? Figyelembe kell venni, hogy 35 évével, és hősies küzdelmeivel már cseppet sem számít fiatalnak egy ilyen alacsony súlycsoportban, amelyben ráadásul kisebb, és naturálisan gyengébb a többségnél, hiszen ő még lentebbről, harmatsúlyból érkezett. A másik három szervezet ranglistáján nincs ott a neve, azokon nem jegyzik, de ha arra venné az irányt, akkor sem lenne könnyű dolga.

uecdn_es.jpg

forrás: uecdn.es

Ha bajnok akar lenni, akkor a Francisco Vargast háborúban legyőző Bercheltet, vagy a WBA bajnokát, Jezreel Corralest (aki Takashi Uchiyamát detronizálta 2 menet alatt, majd a visszavágót is hozta pontozással), vagy a fiatal, erős, gyors és szupertehetséges Gervonta Davist (IBF bajnok), vagy napjaink egyik (ha nem A) legjobb bokszolóját, az ukrán zsenit, Vasyl Lomachenkót kellene legyőznie. Nem egy egyszerű névsor, és akkor még nem szóltam azokról, akik szintén a bajnoki címekre ácsingóznak a súlycsoportban: Francisco „El Bandido” Vargast említettem, de ott van még Orlando Salido, Robinson Castellanos, Takashi Miura, Takashi Uchiyama, Yuriorkis Gamboa, Jesus Andres Cuellar, Javier Fortuna, Miguel Roman, Jason Sosa, szóval sokan. Jelenleg talán a még mindig kissé ismeretlen Corrales ellen lenne a legtöbb esélye, illetve kis szerencsével talán kifoghatna Gervonta Davis-en, ha az amerikai esetleg ellazázná a felkészülését, de erre azért szintén nincs túl sok sansz. Bizonyosan képes lehet jó meccseket összehozni némelyik ismert név ellen, de a realitás sajnos azt mondatja velem, hogy Gonzalez ebben a súlycsoportban (még feljebb pedig pláne), már nem lesz képes bajnokká válni, mert erősebbek, gyorsabbak, nagyobbak, és fiatalabbak a riválisai. Nagyon szorítok neki, hogy rám cáfoljon.

Mellékesen pedig megjegyezném, hogy örömteli látni egy magyar nevét is a 15-ös rangsorban, egész pontosan a WBO ranglistáján, amelynek 9. helyét foglalja el a Felix Promotion versenyzője, Kovács Zoltán (19-5-1; 6KO). Neki is a legjobbakat kívánom, minden úgy sikerüljön számára, ahogy eltervezi. Sziasztok!

süti beállítások módosítása