A ring világa

A ring világa

Ilyen az, ha nem csak a duma súlyos, hanem a pofonok is: David Haye vs Tony Bellew

2017. május 24. - Polnai Attila Márk

Sziasztok!

Hosszú ellentét feszült a két brit bunyós, Tony Bellew és David Haye között. Alaposan beszólogattak egymásnak, zajlott az ejnye-bejnye a sajtóeseményeken, és sikerült eladniuk egy olyan mérkőzést, amire a legtöbben csak legyintettek. Lehet, hogy David Haye is csak legyintett, elvégre inkább bulizgatott, semhogy a felkészüléssel foglalkozott volna, de sokan gondolták úgy, hogy még így is sima dolga lesz Bellew ellen.

mirror_co_uk2.jpg

forrás: mirror.co.uk

A fénykorát élő, londoni David Haye (28-2-0; 26KO) számára alighanem tényleg könnyű, vagy legalábbis könnyebb feladat lett volna az ellenfél. Haye valaha (2008-ban) vitathatatlan (WBC/WBA/WBO) világbajnok volt cirkálósúlyban, majd fellépett nehézsúlyba, ahol a hihetetlenül magas, 213 cm-es Nikolay Valuev kipontozásával a WBA világbajnoki címét is megszerezte. Vele, és alighanem a bokszvilág zömével együtt ünnepeltem a sikert, amit két címvédés, majd a Wladimir Klitschko elleni szégyenletes lejárató kampány, és a meccsen történő, rettenetes vergődés követett. Egy évre rá, 2012-ben még kiütötte Dereck Chisorát, utána viszont szünet következett. Hosszú szünet… Haye, aki a „Hayemaker” becenévre hallgat, 2016-ban tért vissza, és kiütött két bunyóst, akik az első találataitól padlót fogtak… Nem épp veretes teljesítmény, érezhette, hogy ezúttal komolyabban kell vennie a felkészülést, mert az ellenfele, ha nem is klasszis, igenis kőkemény, brusztolós, soha meg nem alkuvó fajta.

dailymail_co_uk_1.jpg

forrás: dailymail.co.uk

A liverpooli Tony Bellew (28-2-1; 18KO) nem is olyan régen, 2016-ban érte el pályafutása legnagyobb sikerét, mikor egy igencsak tömény mérkőzés végén, a padlót is megjárva, a 3. menetben ütötte ki Ilunga Makabut, és ezzel felülhetett a WBC cirkálósúlyú trónjára. Címét egyszer védte meg, és be is indult a Haye elleni üzengetés-hadművelet, hogy felhergelje, és kikényszerítse magának a mérkőzést. Bellew mögött, akárcsak ellenfele mögött, számos korábbi nagy csata áll. A „Bomber” becenevű bunyós veretlenségét még félnehézsúlyban, világbajnoki meccsen, közvetlen riválisával, Nathan Cleverly-vel szemben vesztette el. Ellenfelének később nem világbajnoki meccsen sikerült visszavágnia, de nem ez volt az egyetlen sikeres visszavágója, korábban ugyanezt tette Isaac Chilembával is, akin egy döntetlen után sikerült felülkerekednie. Az emberek sima meccsre talán az Adonis Stevenson elleni meccsen történtek, és a friss súlycsoportváltás miatt számíthattak. Ugyanis Stevenson ellen nem volt esélye Bellew-nak, és a WBC címmeccsén a 6. menetben kapitulált. Stevenson mindenben ellenfele fölött állt, és David Haye-ből is kinézhető volt, hogy technikailag, és erő dolgában ő is kimagaslóbb a liverpooli bunyósnál.

365dm_com5.jpg

forrás: 365dm.com

A mérkőzésre, tehát Bellew számára új súlycsoportban, nehézsúlyban, 2017.03.04.-én került sor, és mindenféle cím nélkül, 12 menetre írták ki. A londoni O2 Arena csordultig megtelt, és ahogy az lenni szokott, a britek által teremtett mámorító atmoszféra szinte hermetikusan zárta körül a ringet.

A felekről a kivetítőkön fenyegető ritmusok kíséretében tűntek fel kis videók, meccsjelenetek, edzésanyagok, és Tony Bellew íres dallamok kíséretében, parádés hangulatban indult a ring felé. David Haye egy laza, és könnyed dalra lépkedett, láthatóan nem izgulta túl magát (ezalatt az ellenfél táncolgatott a ringben, úgyhogy akár azt is hihettük, hogy itt táncpárbaj, és nem bokszmeccs készülődik). Aztán, hogy itt igenis bunyó, és nem táncikálás lesz, arról rögvest meggyőződhettünk, ahogy Phil Edwards vezetőbíró az első gongszónál szabadjára engedte a feleket (és az indulatokat).

Nehézsúlyban szokatlanul nagy tempóban ugranak egymásnak a fiúk. Haye duplázott balokkal nyit, aztán összeakadnak, birkózás; és hajlított karú ütésekre törekednek, majd Bellew talál fejen bal horoggal. A közönség majd’ megőrül! Haye tovább nyomul, nagyon bátran kezd, alighanem rossz néven vette Bellew szemtelenkedését, viszont nagyon szélesen húzza meg az ütéseit, Bellew ügyesen védi magát, és jól is ver közbe, de a nagy attak végén csak beakad egy Haye-horog. Továbbra is Haye jön előre és ő irányít, Bellew türelmesen csalogatja, és mikor riválisa újfent eldob egy csapottat, kiválóan ver bele! Nem sokkal később már Bellew indít rövid támadást, majd ismét a matador szerepét játssza el a bikaként előretörő Haye-jel szemben, aki újra üt két látványos luftot, és kap egy szép kontraütést a fejére! Aztán Haye, ha nem is teljesen tiszta találattal, de jól üt testre, hogy rövidesen két jobb egyenest is visszakapjon, szintén testre. Uhh, aztán keresztbeverik egymást, ebbe most bele mer állni Bellew, fejen talál, és bár kap is, de ebből is jobban jön ki! A menet végén, a gonggal egy időben (és utána), még két nagy Haye ütés, amik elől ellépked, és elhúzza a fejét Bellew! Aztán oda is szól a kezeit magasba emelő Haye-nek. Nem nyugszanak, nagyon rápörögtek egymásra. Mellesleg bámulatos, amit a nyitó felvonásban művelt a „Bomber”, azt hiszem, sokan már ettől is elképedtek. Én meg tátott szájjal, vigyorogva tapadok a tv-re, annyira tetszik a produktuma, és máris látszik, hogy nem csak a levegőbe beszélt, tényleg győzni akar. Persze messze még a vége, de ha végig ilyen iram lesz, nem jósolok sok jót annak, aki nem vette komolyan a felkészülést. Megjegyzem, mindkét bunyóst kedvelem, de mivel mindenki leírta, Bellew-nak szurkolok. Szokásom az esélytelennek szorítani. Bellew, 9-10.

thesun_co_uk_2.jpg

forrás: thesun.co.uk

2. Haye átgondoltabban, jobb ritmusban támad, majd mikor becsapódik fejre egy jobbosa, Bellew csak megvonja a vállát, mintha azt akarná tudatni, rendben, ezt is bekalkulálta. A hideg futkos a hátamon a közönség dalolásától, van ember a bolygón, aki ne élvezné ezt? Közben sokat ugrasztják egymást, Haye pedig egyenesekkel irányít, majd testre próbál kemény ütéseket. Bal csapottja is befér fejre, majd ismét türelmetlenné válik, és széles luftja után, csak nyomozza Bellew hűlt helyét. Csakhogy most Bellew is bepörgött és felpaprikázva támad, széles horgokkal indít offenzívát, de most Haye az okosabb, és az ügyesebb, pazar horgokat visz be riválisa állára! Ez most Haye menete. 10-9, össz: 19-19.

365dm_com6.jpg

forrás: 365dm.com

3. Szinte folyamatosan próbálják egymást lépre csalni, ugrasztgatni, és most ismét Haye az, akinek jobban sikerülnek az akciói. Akad egy-két szép beugrása, és egyenese, ezúttal talán jobban kidomborodik, melyikük alapképességei fejlettebbek. Aztán, hogy rám cáfoljon, ismét ragyogóan húzza el a fejét egy széles jobb horog elől Bellew, de ezzel együtt is ellenfele irányít. A menet legongatásakor Haye ismét szabálytalanul (szándékosnak tűnt) próbál ütni, szerencsére Bellew résen van, és megint hibátlanul húzza el a fejét a veszélyes, és alaposan megkésett bombák elől! Újabb Haye menet, de vigyáznia kell, ha folytatja, előbb-utóbb feltűnik a bírónak, hogy „véletlenül” a gong megszólalása után akar ütéseket bevinni. 10-9, 29-28.

365dm_com2.jpg

forrás: 365dm.com

4. Ismét óvatosabban kezdenek, Haye irányít balokkal. Az első percen túl az eddigi legkomolyabb, legkeményebb találatait éri el, jobb egyenes-bal horog formájában, védjegyének számító, Hayemaker-ek (lefordíthatatlan), bombaerős, villámgyors ütések ezek! Vigyorog is Haye, Bellew most nem froclizza, megértem, hogy inkább koncentrál, nagyokat kapott. Aztán ismét Bellew kiváló védekezését láthatjuk, mikor három kemény ütést is elkerül hajlongásával, amit rövidesen meg is ismétel. Nem adja fel, de látszik, hogy David Haye most jól érzi magát a ringben, és a bőrében. Sarkon is fordul, mikor megszólal a gong, most nem folyamodik piszkos módszerekhez. Haye 10-9, 39-37.

express_co_uk.jpg

forrás: express.co.uk

5. Úgy látszik, a lassú víz, partot mos taktika, sokkal jobban bejön Haye-nek, mint az első menetben látott kapkodás. Ezúttal is ő uralja a menetet az egyeneseivel. Bellewt sem kell félteni, ha szabálytalanságról van szó, bár ő nem gong utáni ütéssel, hanem Haye fejének befogásával, és közben egy testütéssel veszi ki a részét a piszkosabb jelenetekből. De, ha valaki győzni akar, annak ezeket a dolgokat is be kell vállalnia, ennyi belefér, elvégre bokszról, és nem cumizó versenyről van szó (hogy félig-meddig idézzek a remek Blöff című filmből). Újabb ütésváltásból kerül ki jobban Haye, majd két könnyed balost küld az ellenfél fejére. Kicsivel később újabb bal egyenese talál fejen, de ez nem könnyed, nem előkészítő. Hatása romboló, és egy másik ütés kíséri, Bellew szerencséjére a harmadik ütés elsuhan! Aztán Haye a kötelekhez tereli Bellewt, aki most könyörtelen jobb horgot kap fejre, talán a legmegrendítőbb az összes eddigi találat közül. Mázlija, hogy mialatt a sarokba hátrál, sok Haye ütés téveszt célt, de végül újabb kőkemény bal horog csattan a liverpooli arcán. Mikor legongatják a menetet, Bellew magyaráz valamit, azt hiszem, még mindig eufóriában van, de hiába érződik, hogy folyamatosan küzd és versenyben van, amióta Haye higgadtabb, és átgondolja a támadásait, zsinórban nyeregeti a meneteket. Egyre több komoly Haye ütés talál be, Bellew-nak nagyon össze kell kapnia magát. Haye, 10-9, 49-46.

performgroup_com.jpg

forrás: performgroup.com

6. Szorosan indul a menet, ezúttal Bellew-nak, még, ha nem is keményen, de sikerül többször is megütnie Haye-t. Aztán váratlanul óriási változás áll be a mérkőzésen! És, hogy David Haye, ezt igenis megérdemli, afelől kétségem sincs!...

Az elmúlt évekért; azért, mert hülyének nézte a szurkolókat; azért, mert türhő nagy paraszt volt Klitschkóékkal; azért, mert nyomorult gyáva volt a Klitschko meccsen; azért, mert sztárnak érezte magát, mert kiütött két felhozóembert a múlt évben; azért, mert nagy arca volt; azért, mert nem készült fel rendesen. Remélem, valami hasonló „isteni igazságszolgáltatást” fog kapni büntetésként Tyson Fury is! No, de vissza a meccsbe.

„Csupán” annyi történt, hogy indított egy támadást, és belesérült. Egyes hírek szerint, eleve enyhe sérüléssel érkezett, és erre sérült rá! Támadást indított, hátrébb lépett, és megsérült az Achillesze. Erről csak és kizárólag ő tehet. Nem léphetsz ringbe világbajnoki szintű meccsen, ilyen állapotban. És mikor először láttam a meccset, arra gondoltam, hogy Bellew megérdemli ezt a sorsszerű segítséget, és, ha él vele, akkor Haye valóban megérdemli ezt a büntetést. Ellenben, ha Haye-nek sikerül nagyot küzdenie, sőt, valahogy győznie, azzal megint érdemes lehet a szurkolók szeretetére, másképp viszont nem. Szerintem ez Haye számára is óriási lehetőség a bizonyításra.

365dm_com_1.jpg

forrás: 365dm.com

A sérülés feltűnésével úgy egymásnak esnek, ahogy csak ritkán látható a ringben. Embertelenül vagdalkozni kezdenek mind a ketten, hihetetlenül széles ütésekkel próbálkoznak, és felváltva visznek be találatokat. Szavakkal leírhatatlan az a gyilkos, és egyben létfenntartó ösztön, ami materializálódik a küzdőtéren. Ezt látni kell, mert valami elképesztően gigászi. Folyamatosan záporoznak a horgok, egyik súlyosabb találatot visz be, mint a másik, és valami borzasztó megterhelő lehet ilyen súlyos sérüléssel beleállni ezekbe a bombákba! A közönség és a kommentátor egy emberként, artikulálatlanul üvölt, miközben Haye kényszeredetten hátrál, sokkal rosszabb állapotban van, mint akár egy perce volt! Bellew önkívületben támad, Haye letérdel, de nem kell számolni, nem ütés miatt van padlón. Felkel, és hatalmas jobb lengőt dob el, Bellew lehúzza a fejét, mire Haye beleesik az ütésbe, és ismét a földön van. Most sem számolnak, de Haye nehezen, és elgyötörten áll fel. Bellew úgy rohamoz, mintha az élete lenne a tét, alaposan rászolgál a „Bombázó” becenévre; 4-5 jobb kezese is beakad, és bal horgokból is több találatot jegyez. Haye fogni próbál, de képtelen rá. Harmadszor is padlóra kerül, és ezúttal már nem kerüli el a számolást! Felkel… Bal horog és jobb egyenes, majd újabb jobb egyenes érkezik a vérben forgó szemű Bellew-tól, ám megszólal a gong! A mészárlás így abbamarad, megváltást jelentő szünetnek adva át a helyét. Az eddigi legegyértelműbb, és legizgalmasabb menet. Bellew 8-10, 57-56.

sport_bt_com.jpg

forrás: sport.bt.com

7. Ott folytatják, ahol abbahagyták, vérgőztől hajtott támadást láthatunk Bellew-tól, Haye, amennyire tudja, védi magát, de így is annyi jobb egyenes, és horog találja el a fejét, amit számolni sem könnyű, nem még kibírni! Borzalmas állapotba került az egykori bajnok, olykor csak tántorog, vagy fáradtan liheg a kötelekre dőlve. Bellew nem lankad, de olyan iramot diktál, ami önmagára is veszélyes lehet, persze nekünk szurkolóknak, hogy gyakorlatilag háborúvá változott a küzdelem, csak örömet jelent. Hihetetlenül hősies, és embert próbáló körülmények között jutnak el a menet végéhez, melyhez közelítve fogás közben próbálkozik ütésekkel Haye, és látszik, hogy Bellew is elfáradt ettől az őrülettől. De ki hibáztatná, hogy megpróbálta kihasználni az előnyét? A gong után Haye nehézkesen botladozik a sarkába, borzalmas fájdalmai lehetnek… De kibírta! Olyat küzdött, hogy máris hajlandó lennék elfeledni neki a közelmúltat. Ebben és az előző menetben is a boksz lelkét láthattuk, és aki ezt nem vette észre, az egyszerűen vak. Sok mindent lehet mondani erre a két srácra, de, hogy ma nem adnak bele apait, anyait, azt nem! Bellew menet, 9-10, 66-66.

thesun_co_uk2.jpg

forrás: thesun.co.uk

8. Bellew irányít középről, Haye a köteleken. Most mindketten pihennek, Bellew pedig talán szándékosan próbálja mozgásra bírni ellenfelét, aki lassan cammog előre, ne feledjük, neki majd’ minden lépése egyenlő a kínnal. Apró bal egyenesekkel talál Bellew, Haye jelzi is, hogy hatástalanok, majd hirtelen két kemény Haye találat is érkezik fejre, majd egy harmadik is befér, de a következő már szélesen elszáll, ahogy Bellew kitér előle. Haye nem adja meg magát egy pillanatra sem, Bellew nem lehet elővigyázatlan! A Bomber fölénye ismét kicsúcsosodik, mikor előbb előkészítetlenül, majd egy balos kíséretében visz be jobb egyenest fejre. Haye viszont, bár látszik, hogy szenved, csak széttárja a karjait, majd nem sokkal később a kezeit félig a háta mögé rakva próbálgatja elhúzni a fejét a könnyed egyenesek elől. Bellew okos pontokat ütöget, nem ül fel Haye újabb provokációjának, ez ismét az ő menete, de Haye megint nagyot harcolt. 9-10, 75-76.

9. Bellew komolyabban beleáll az ütéseibe, de most sem támadja le ellenfelét, okosan tereli, mire az visszatámad, de javarészt pontatlan. A sarokban aztán már kemény letámadást és kombinációt láthatunk Bellewtól, majd újra, és újra összecsapnak. Haye folyamatosan hátrál, ki kárhoztatná ezért, de olykor, mint most is, szépen meglódul, és horoggal talál is! Sőt a menet végén, kétszer fejen is keményen beköszön, majd üt egy mélyet (nem tűnt annyira mélynek elsőre), Bellew pedig kifordul, pár pillanatig áll a meccs, de szerencsére megy tovább a csata, így hamarosan megszólal a gong. Haye vigyorog, Bellew pedig mintha elismerné a másik keménységét. Azt hiszem, először látjuk az arcukon a tiszteletet (ezt megemlítik a kommentátorok is). Szorossá vált a menet vége, de Bellew uralta majdnem az egészét, így ez is az övé. 9-10, 84-86.

365dm_com4.jpg

forrás: 365dm.com

10. A menet eleje szünettel kezdődik: a bíró leszedeti a Haye lábára került, rögtönzött kötést, ami talán a sérült rész megtartása miatt került oda. Menet közben Bellew véleményes mélyütése miatt újra áll pár másodpercet a játék, fújol is kicsit a közönség, de nincs több pauza, megy tovább a küzdelem. Bellew dominanciája folytatódik, bal horgai, bal egyenesei fejre, jobb felütései testre látványosak, Haye visszatámadásai egyre szórványosabbak, és bár egyre nehezebben veszi a levegőt, de továbbra is bajnokhoz méltóan küzd. Aztán egy összekapaszkodásnál, mikor a bíró próbálja őket szétválasztani, Bellew kemény ütést húz meg fejre, amiért ismét fejmosást kap a mérkőzésvezetőtől. Haye nem vette jó néven a szabálytalanságot, előkészítetlen, hatalmas, és látható bal lengővel lódul meg, Bellew-nak nem okoz nehézséget kitérnie, pláne, hogy ennél nehezebb helyzetekből is kikeveredett az este folyamán. Haye beletántorog az ütésbe, de rendezi a mozgását, Bellew pedig tovább űzi honfitársát. Bellew menete, 9-10, 93-96.

11. Bal felütéssel indít Bellew, nem lep meg, hogy fenntartja a nyomást. Haye nem adja fel, hamarosan sikerrel veri keresztbe jobbal, kísérőnek egy bal horog is befér, de ez most hatástalan, hiába volt dinamikus az első ütés. Bellew könnyed balokkal ér el pontokat, és tartja kézben a felvonást, majd a mérkőzés során sokadszor hajol el Haye lengő ütése elől, aki ismét a földre kerül, ahogy elviszi a saját lendülete. Miután feláll, Bellew jobb egyeneseket is bevet, majd egy újabb ütés, ezúttal egy balos száll el szélesen az ellenféltől. Összeütnek, Haye pedig a kötelekhez hátrál. Bellew ritmust vált, horgokat és felütéseket húz meg, jobb-bal-jobb-bal, és Haye kizuhan a ringből! Atyaég! Vége! Tony Bellew megnyerte a mérkőzést, technikai KO! Örömében a nyakába ugrik az edzője! És micsoda jelenet, Bellew, aki tiszteletlen volt a meccs előtt, nem ünnepel, rögtön odamegy Haye-hez, amolyan bocsánatkérően, és tiszteletteljesen, majd rövidesen egy puszit is nyom Haye feje búbjára! Végre! Erről van szó, ez a szép a bokszban, vagyis ez is. Két ember, akik látszólag egy kanál vízben megfojtották volna egymást, most összeölelkeznek, és elismerik egymás érdemeit.

brightcove_com.jpg

forrás: brightcove.com

ooyala_com.png

forrás: ooyala.com

mirror_co_uk.jpg

forrás: mirror.co.uk

365dm_com3.jpg

forrás: 365dm.com

Én is ezt teszem, ezután a meccs után, David Haye (28-3-0; 26KO) ismét belopta magát a szívembe, őrült nagyot küzdött, a meccs felét egy súlyos sérüléssel a háta mögött, nem akárhogy harcolta meg. Tony Bellew (29-2-1; 19KO) személyével sosem volt gondom, sosem tartottam egy virtuóznak, de olyan típusú, szerethető bokszoló, aki szinte mindig remek közönségmeccseket csinál, és aki a három negatív eredményéből, kettőért is visszavágott. Elismerem, hogy vannak nála jobb cirkálósúlyúak, és, hogy nem épp BJ Flores volt a legjobb kihívó, akivel egyetlen vb címvédésén kiállt, de alighanem eleve feljebb akart lépni, hogy Haye ellen küzdjön, és nem a címét akarta védegetni (amely azóta teljes joggal került Mairis Briedis-hez).

metrouk2_files_wordpress_com_1.jpg

forrás: metrouk2.files.wordpress.com

Szívesen megnéznék egy visszavágót a párostól, kérdés, hogy Haye akarja-e folytatni, és képes-e komolyan, tisztességgel felkészülni a továbbiakban? Ha igen, és friss tud maradni, bebizonyíthatja, hogy jobb, mint Bellew, ami azért nem elképzelhetetlen, főleg a 2-5 menetek alapján. Azóta felröppent egy kósza hír, hogy a WBC világbajnokát, Deontay Wildert esetleg érdekelné egy Bellew elleni meccs, de azért ebbe belegondolva, nem sok esélyt adnék Bellew-nak. Wilder jelenleg a csúcson van, és óriási a méret, és erőbeli differencia az amerikai javára. Bár aztán ki tudja, még a végén ott is meglepetést aratna a Bombázó, még, ha erre tényleg csak nagyon kevés esély látszik is. Úgy érzem, tényleg jó lenne egy visszavágó, hogy valóban, két, száz százalékosan felkészült versenyző tisztázza az erőviszonyokat. Ha lesz revans, ha nem, kijelenthetjük, hogy Tony Bellew máris bizonyított, és rengeteg szurkolót, és szakértőt meglepett. David Haye pedig visszatért. Most valóban visszatért! Sokkal inkább, mint előző, két, könnyű győzelme alkalmával.

mirror_co_uk3.jpg

forrás: mirror.co.uk

Phil Edwards jól vezette a meccset, nem nyúlt bele, nem sokszor állította meg a küzdelmet. A hivatalos pontozók részeredményeivel is elégedett lehet mindenkit, örvendetes, hogy a realitást tükrözték. Sok sikert kívánok a két ökölvívónak, fantasztikus háborút vívtak! Soha, ne lássunk rosszabbat.

Pontozásom:

David Haye vs Tony Bellew

  • 1.:  9-10
  • 2.:  10-9
  • 3.:  10-9
  • 4.:  10-9
  • 5.:  10-9
  • 6.:  8-10
  • 7.:  9-10
  • 8.:  9-10
  • 9.:  9-10
  • 10.: 9-10
  • 11.: TKO
  • 12.: -----
  • Össz: 93-96 Tony Bellew

Hivatalos pontozás: Michael Alexander; Victor Loughlin; Robert Williams: 93-96 Bellew.

süti beállítások módosítása