A ring világa

A ring világa

Gennady Golovkin vs Daniel Jacobs

2017. május 31. - Polnai Attila Márk

Sziasztok!

A középsúly vitathatatlan bajnokságáért kiírt mérkőzésre, 2017.03.18.-án a Boksz Mekkájában, a New York-i Madison Square Gardenben került sor. A WBC/WBA/IBF/IBO címvédő, kazah Gennady „GGG/Triple G” Golovkin (36-0-0; 33KO), és a WBA reguláris világbajnoka, az amerikai Daniel „Miracle Man” Jacobs (32-1-0; 29KO) készülődött összecsapni egymással. A meccs napján derült ki, hogy ha Jacobs nyer, akkor sem szerezheti meg az IBF címet, mivel a szervezet aznapi mérlegelésén képtelen volt hozni a súlyhatárt. Ezen aligha bánkódott a kihívó, hisz győzelme esetén így is három világbajnoki címet, és ezeknél (talán) sokkalta értékesebb szakmai és rajongói elismeréseket söpörhetett volna be. A legendás Michael Buffer felkonferáló beszéde után, Charlie Fitch mérkőzésvezető felügyeletével indult útjára a mérkőzés. Mivel előző bejegyzésemben olvashattátok a két bunyós bemutatását, így most következzék maga a mérkőzés.

medium_com.jpg

forrás: medium.com

Golovkin foglalta el a szorító közepét, és érezhetően a feltérképezésé volt az első felvonás. A páros mindkét tagja mérsékelt számban indított hajlított karú ütést, és ilyenkor ezek is elhaltak a fedezéken. A kazah, a pontosabb bal egyeneseinek köszönhetően húzta be az elsőt. 10-9, Golovkin.

Továbbra is Golovkin irányított középről, a kihívó csalogatta és talált is szépen egy hátsó kezes bal egyenessel fejre. További ütései pontatlanok voltak, de több ilyen könnyed egyenessel terelte a bajnokot, akinek egyszer-egyszer azért sikerült közel kerülnie és testen találnia, bár egy alkalommal ismét kapott egy válaszütést fejre. Kiegyenlített menet volt, ide is, oda is lehetett adni, én most Golovkinnak adom, 10-9, össz 20-18.

boxingnews24_com_5.jpg

forrás: boxingnews24.com

A bajnok az előzőeknél agresszívebben kezdte ezt a menetet, amelyet testütéseivel és jól bevált egyeneseivel, ha szorosan is, de a kezében tartott. Az utolsó pillanatokhoz közeledve újabb kazah testütés akadt be, amelyet követően össze is kapaszkodtak a felek. Ekkor vitte be a meccs eddigi leglátványosabb ütését az amerikai, mikor egy lefelé irányuló bal horoggal, kőkeményen találta el a bajnok fejét! A beharangozóban feltett kérdésemre tehát máris választ kaptam (mi történik, ha a nagy ütő Jacobs rést talál és tiszta ütést ér el?), mégpedig azt, hogy Golovkin meglepődve hátrébb lépett, de nem esett különösebb baja. Pedig láthatóan nagy és megrendítő erejű bomba volt, ami mást már talán leterített volna. A szoros menet ezzel a pazar momentummal nálam Jacobsé lett. 9-10, 29-28.

fansided_com.jpg

forrás: fansided.com

Az előző menetben beszedett horog láthatóan megtette a hatását, így a középsúly ura keményebben veselkedett neki a menetnek. Előkészítő ütésein is érződött, hogy erőteljesen lövi ki őket, és jobbokkal is többet próbálkozott. Miután két ilyen jobb kezes ágyúgolyó is elérte Jacobs fejét a köteleknél, és ráadásként egy balos rakéta is érkezett (nem talált tisztán), az amerikai földre került. Nem rendült meg, gyorsan felállt, és inkább csak rosszul állt a lábán a rárontó, előre masírozó Golovkin miatt, de számolni kellett rá, hisz ütéstől kötött ki a földön. A kazah fölénybe került, de csak a nyomás maradt meg, a bajnok érezte, hogy nem támadhatja le meggondolatlanul riválisát, aki egyáltalán nem esett szét, és továbbra is összeszedett volt. A gonghoz közeledve még beakadt fejre egy remek bal-jobb horog összetétel befejező ütése a bajnoktól, aki a leütéssel simán vitte el a felvonást. 10-8, 39-36.

365dm_com_2.jpg

forrás: 365dm.com

Szép jobb kezessel köszönt be fejen Golovkin, majd testre is odavert egy jobbost, ezúttal Jacobs lefogni sem tudta, aki, bár dulakodás közben is kapott kettőt, bőszen vigyorgott... Nem emlékszem, hogy láttam-e bárkitől ilyen reakciót Golovkin ellen, főleg nem az 5. menetben, főleg nem, ha az előző menetben padlóra került. Eddig is tudtuk, hogy GGG-nek remek bal keze van, azonban, hogy ez milyen fontos fegyvere, az ezen a szoros mérkőzésen igencsak kicsúcsosodott. Az elmúlt menetekben és ebben is számos könnyed(nek tűnő) balossal zavarta ellenfelét, aki ebben a menetben elismerően biccentett, miután egy ilyen, ezúttal könnyednek finoman szólva sem nevezhető Golovkin balos csapódott az arcába. Hogy Jacobs mentálisan, fizikálisan és taktikailag is száz százalékosan felkészült, valamint, hogy teljes mértékben hisz a győzelmében, arról hátsó bal kezes, és elöl lévő jobb kezes találatai is tanúskodtak. Az utolsó másodpercekben sem rettent meg Golovkin keményen meghúzott bombájától, hanem legalább olyan keményen vert vissza. Ez is kiváló menet, és ez is GGG menet. 10-9, 49-45.

boxingnewsonline_net_2.jpg

forrás: boxingnewsonline.net

A 6.-ban Jacobs felpörgette a tempót, sokat mozgott és jó irányváltásokkal, valamint jobbos jabjeivel kontrollálta Golovkint, aki rendre kapott egyet, ha megindult. Bár így is sikerült bezúznia két bombát Jacobs fejére, mikor az a köteleknél volt, az amerikai onnan is képes volt irányítani, sőt, kemény ritmusváltásokkal igyekezett szétzilálni riválisát, aki az egyik támadásnál több, testre becsapódó felütést is kénytelen volt lenyelni. Az alapállását gyakran váltogató amerikai legjobb teljesítményét nyújtotta a csata a során, ez pedig egyértelműen az ő menete volt. 9-10, 58-55.

Mint két mozsárágyú, amik egymást lövik, olyanok voltak ebben a menetben a fiúk. Végig éles, és fej-fej melletti küzdelem folyt köztük. Felváltva lőtték ki egymásra rakétáikat, amelyek képtelenek voltak meghátrálásra kényszeríteni őket, amikor becsapódtak. Úgy érzem, Golovkinnak sikerült több látványos, és nagy ütést kiviteleznie, ám ilyenkor Jacobs szinte elégedetten bólintott, és további ütésváltásokra ösztökélte riválisát. A gongnál a bírónak úgy kellett leszednie őket egymásról, Jacobs hihetetlenül tűzbe jött, és hogy mennyire nem volt elég neki az eddigiekből, arról hevesen gesztikulálva tudatta a világot, számára mintha most indult volna a mérkőzés. Harci vágya, és láza ellenére, érzésem szerint ez a vitathatatlan világbajnok menete volt, 10-9, 68-64.

sportsnewsgist_com.jpg

forrás: sportsnewsgist.com

Jacobs többet mozgott hátra és oldalra, továbbá remek találatokkal fogadta Golovkint. Pazarul húzgálta el a fejét a kazah pusztító horogzuhataga elől, elégedetlen csak amiatt lehetett, hogy az ő széles visszatámadása látványosabban szállt el (igaz, utána rögtön újabb ütéseket sikerült bevinnie GGG-nek). Az amerikai ezúttal normál alapállásban variálta jól bal kezesei keménységét: előbb bal horog fej, bal horog test (ez talált) keményen, majd könnyed bal egyenesek fejre (sok célt tévesztett, de legalább ő diktálta az iramot), és ezalatt csak egyetlen szép Golovkin jab érte el a fejét. Miután közelebb léptek egymáshoz, Jacobs sokadjára szórta meg kegyetlen testfelütésekkel ellenfelét, majd szokásához híven biccentett, mikor kapott egyet, ezzel is hergelve magát és a kazahot, jelezvén, még mindig nem elég, és ne hátráljanak meg a harctól. Jacobs olyannyira komolyan gondolta, hogy egy kombinációja után, melyet fejen zárt egy jobbossal, már Golovkin volt kénytelen hátrálni, és még nagyobb döbbenetemre, ezúttal már a kazah bólintott elismerően a bődületes bomba benyelése nyomán. Triple G aztán testre és fejre is robbantott egyet, csak, hogy ne érezze olyan jól magát a másik bajnok, aki még két kemény bal egyenes becsapódása után is odaállt, és éles küzdelemre kényszerítette ellenfelét. Jacobs nyerte a menetet, és elérte, amit soha senki, nevezetesen, hogy úgy érezzem, maradt keresnivalója ebben a kérlelhetetlenül kemény küzdelemben a hátralévő négy menetre. 9-10, 77-74.

telegraph_co_uk.jpg

forrás: telegraph.com

A küzdelem egyre fokozódott, és megdöbbentő volt látni, milyen kemény minden egyes ütésük. Még az egyszerű, előkészítő ütéseikről is sütött, hogy szörnyű erő munkál bennük, és valódi súllyal terhelik az éppen fogadó felet. Erre a csatára különösen igaz, hogy az óriási küzdelemben rendkívüli szerepe van az észjátéknak, és a rafinériának, valamint az energiatakarékosságnak is. Az átgondolt mozdulatok mögött hosszú évek gyakorlása rejtőzik, Golovkin pedig újfent megmutatta, milyen fontos pontokat tud ütni azzal a világklasszis bal egyenesével. Ezekre, ahogy kezdett újra belemelegedni, kőkeményen és gyorsan megpörgetett horgokkal és felütésekkel válaszolt Jacobs, és akkor sem lankadt, vagy rendült meg, miután ismét egy kazah jab, és gyönyörű jobb felütés csattant az állán. Csüggedés helyett bal csapottal és jobb horoggal válaszolt, de egyik sem volt igazán tiszta találat. Tovább nyüstölték egymást; szoros, de enyhe Golovkin fölényben telt a menet, aztán megindult a kazah, és több tiszta, és kemény ütést mért az amerikaira, aki leengedett kezekkel igyekezett védekezni, ám mintha átszaladt volna rajta egy-két megrázó találat. Hogy nincs különösebb baja, azt egy elhajlással, és egy belharcos dulakodás közben bevitt ütéseivel mutatta meg, Golovkin pedig ismét látható elismeréssel adózott az amerikai ellenállásának, aki továbbra is makacsul állta a rohamokat, és csak azért sem akart megtörni. A saját magába vetett hite, valami egészen elképesztő szenvedéllyel áldotta meg a Miracle Mant, és noha hátrányban volt, az akarat diadalát láthattuk tőle. Golovkin 10-9, 87-83.

sputnik_kg.jpg

forrás: sputnik.kg

GGG egyenesére érkezett azonnal Jacobs kombinációja, melyet kőkemény testütéssel fejezett be a hazai fiú. Újabb felütéseket rángatott meg testre, amiket hamarosan már fejre lődözött ki; egy bombája a kazah állán robbant, aki persze igyekezett visszatámadni. Az aktívabb kihívó/bajnok jelentősebb hiba nélkül hozta le a menetet, sőt a végén elképesztő keménységgel csapott össze a világbajnokkal, és mindketten olyan bombákkal találtak, amelyek bárkit megráztak volna a súlycsoportban. Jacobs minden eddiginél parázslóbb szemekkel tekintett Golovkinra, most is vitte volna tovább a hév, és a szíve, és még mindig tombolt benne az izzó bizonyítási vágy. Kuriózum, hogy elérte, tíz menet letelte után, még mindig legyen némi esélye megnyerni ezt a mérkőzést. Jacobs 9-10, 96-93.

dailymail_co_uk_3.jpg

forrás: dailymail.co.uk

A szünetben Jacobs edzője, Andre Rozier azt mondta, két meneted van, hogy megváltoztasd a történelmet! Két menet. Alighanem a hivatalos pontozóknál is szorosan álltak a felek, így, Jacobsnak egész biztosan szüksége volt a hátralévő két menetre, de lehet, hogy még ez sem lesz elég a győzelemhez. Nálam sem lett volna elég neki, csak úgy, ha többször is leüti, vagy, ha kiüti Golovkint. Ezt, ezután a tíz menet után valahol mélyen legbelül, még képes is voltam kinézni belőle.

Ehhez képest egy picit talán passzívabb Jacobst láthattunk a 11. menet elején, aki dulakodás közben bal horgot, rövidesen, tisztább szituációban jobb horgot, majd egy egyenest is kapott. A kép nem sokat változott, Golovkin olyan természetességgel vitt be könnyed testütést és egyenest, hogy öröm volt nézni. Komoly felütéssel talált állra, amire kemény válaszok érkeztek Jacobstól, de ezekből most hiányzott az igazi átütőerő, és erőlködött is. Ismét Golovkin pillanatai következtek, mikor bal egyenesekkel, horgokkal és felütésekkel bokszolta ki az amerikait, majd vette ki a fejét a vélhetően kőkemény ellenütések irányából. De Jacobst ennyivel nem lehetett kizökkenteni, minden ütése veszélyt és komoly fenyegetést jelentett, sorra állt bele a horgokba, melyek könyörtelenül terrorizálták az ellenfelet. A felvonás vége kiélezetté vált, ritka, mikor Golovkin védekezését kell dicsérni, de most ez volt a helyzet, mikor sikerrel húzgálta el riválisa vad horgai elől a fejét. Az utolsó másodpercekben viszont már nem tudott kitérni, és bár ő is bevitt egy rettenetesen kemény bal horgot fejre, csontrepesztően pontos bal-jobb horgot kapott vissza a gongot megelőző pillanatban. Jacobs felpörögve kiáltott egyet, és fanatikus tekintettel meredt Golovkinra. A végével nehezen pontozhatóvá vált a menet, ide is, oda is lehetett adni, de én inkább afelé hajlok, hogy Jacobsnak adjam, aki a menet elején viszonylag gyengén muzsikált, de a végén látványosan feltámadt. Jacobs, 9-10, 105-103.

boxingnewsonline_net2_1.jpg

forrás: boxingnewsonline.net

Ha jól értettem, a szünetben Golovkin edzője, Abel Sanchez arra kérte tanítványát, hogy az ne őrüljön meg az utolsó menetben, és inkább védje magát, és ezzel az alighanem már megszerzett pontelőnyét. Ugyan ki róná meg ezért a taktikai utasításért?

Kíméletlenül estek egymásnak a záró etapban, és Golovkin azért csak odaállt verekedni, elvégre nem egy defenzív felfogású bokszolóról beszélünk. Jobb horga talált, de Jacobs kettőzött erővel támadott vissza, akinek bal-jobb horgai, és felütései is befértek a kazah fejére. Aztán a bajnok momentumai következtek, csodálatos bal kezével ismét sikerült ideig-óráig (na, jó, pár pillanatig) kontroll alatt tartania a reguláris bajnokot. Jacobs pusztító, előkészítetlen jobb egyenessel talált fejen, amire GGG jobbosa érkezett, de jött is az újabb Miracle Man bal felütés állra. Fantasztikus küzdelem alakult ki a két sportember között, melynek során egy pazar jobbosát követően, immár Jacobs elhajlásos védekezését is megcsodálhattuk. Dulakodással, és úgy ért véget a menet, hogy mindketten próbálták jobb helyzetbe birkózni magukat a következő ütéshez. A gongot követően Jacobs a kötelekre roskadt, ha valamiből, hát ebből látszott, hogy szívét és lelkét is kitette a ring vászonpadlójára. Kiélezett és szoros volt az utolsó menet is, amit úgy vélem Jacobs nyert meg. 9-10, 114-113.

vox-cdn_com_1.jpg

forrás: vox-cdn.com

A heves csata után a bokszolók sportszerűen és barátságosan viszonyultak egymáshoz. Buffer hamarosan kihirdette a végeredményt, és a pontozás arányát. Az egyhangú döntés értelmében a bajnok a továbbra is veretlen, Gennady Golovkin (37-0-0; 33KO) maradt. Meg kell említeni, hogy a pontozás szoros volt, és sokan vitatták is. Véleményem szerint a döntés jogos, és vitathatatlan, ezért aztán ez a meccs nem is került be a vitatható mérkőzések rovatomba. Teljesen egyetértek a pontozással, és annak mértékével, arányával is, szerintem tökéletes munkát végeztek az ítészek. Charlie Fitch bíró is jól végezte a dolgát; engedte a kisebb szabálytalanságokat, és csupán figyelmeztette a bunyósokat, mikor ezeket alkalmazták, de ezt is úgy tette, hogy nem törte meg a mérkőzés lendületét.

fansided_com2.jpg

forrás: fansided.com

Daniel Jacobs (32-2-0; 29KO) személyében Golovkin végre olyan ellenfelet győzött le, aki nem rezelt be ellene, és bírta a rohamait, sőt még lelkesen kérte is az újabb összecsapásokat, hogy a beszedett pofonok mellé ő is kioszthasson párat. Alaposan próbára tették egymást ebben a hősies, és rettentően kemény küzdelemben, és őszintén remélem, hogy a jövő mindkettejük számára szép és nagy sikereket tartogat. Köszönöm nekik ezt a remek ütközetet, örülök, hogy láthattam.

Ütésstatisztika: Összes: Golovkin: 615 (231) 38%; Jacobs: 541 (175) 32%. Egyenesek: Golovkin: 356 (105) 29%; Jacobs: 170 (31) 18%. Erős ütések: 259 (126) 49%; Jacobs: 371 (144) 39%.

A meccset kétszer néztem meg, és mindkétszer lepontoztam. A végeredmény nem változott, ám két menetet másképp láttam. Elsőre a 2. menetet Jacobsnak, míg a 11.-et Golovkinnak adtam. Másodjára ezek a felvonások már másként festettek, így a 2. Golovkiné, míg a 11. Jacobsé lett. Úgy vélem, hogy ezt, az utolsó előttit Golovkinnak inkább oda lehetett volna adni, mint Jacobsnak a 2.-at.

Pontozásom:

Gennady Golovkin vs Daniel Jacobs

  • 1.:  10-9
  • 2.:  10-9
  • 3.:  9-10
  • 4.:  10-8
  • 5.:  10-9
  • 6.:  9-10
  • 7.:  10-9
  • 8.:  9-10
  • 9.:  10-9
  • 10.: 9-10
  • 11.: 9-10
  • 12.: 9-10

Össz: 114-113 Golovkin

Hivatalos pontozás: Max DeLuca: 114-113. Don Trella; Steve Weisfeld: 115-112. Mind Golovkin.

süti beállítások módosítása