A ring világa

A ring világa

Jó az "öreg" a háznál. Luis Collazo vs Sammy Vasquez

2017. május 08. - Polnai Attila Márk

Sziasztok!

A címben feltüntetett öreg jelzőt természetesen nem kell komolyan venni, hiszen a mérkőzés napján Vasquez 30, Collazo pedig csupán 35 éves volt. Azért a múlt idő, mert a váltósúlyban tíz menetre kiírt találkozót 2017.02.02-án rendezték, és azóta a bunyósok betöltötték a 31., és 36. életévüket. A mérkőzésnek az USA, Mississippi állam, Tunica város, és a Horseshoe Casino adott otthont.

A csak öt év korkülönbseg ellenére is Vasquez számított a "fiatalnak", Collazo pedig az öregnek, értelemszerűen a két bunyós eltérő karrierszakasza miatt. Sammy Vasquez (21-1-0; 15KO) feltörekvő, míg Luis Collazo (36-7-0; 19KO) ettől eltérően a saját pályafutásának leszálló ágában tanyázott.

boxingscene_com2.jpg

(Balra Vasquez, jobbra Collazo.)

forrás: boxingscene.com

Luis Collazo az ismertebb, sok nagy mérkőzésen van túl, 2000-ben debütált a profik között (csak 2010-ben, és '16-ban volt inaktív), legnagyobb eredménye pedig, hogy váltósúlyú világbajnok volt. Véleményem szerint legszebb győzelmét nem világbajnoki meccsen aratta, de ez nem kisebbíti a Victor Ortiz felett aratott második menetes KO diadalának dicsőségét. Collazo hétszer kapott ki, javarészt jó és klasszis bunyósok verték meg, és többnyire az ő életüket is sikerült megkeserítenie. Utoljára éppen utolsó vereségén lépett ringbe, ahol sajnos nem tudott Keith Thurman egyenrangú partnere lenni, és aki ellen végül ki sem jött a nyolcadik menetre. Jegyezzük meg azért, hogy Thurman manapság a legerősebb és legéhesebb váltósúlyban, így az lett volna csoda, ha Collazo képes ellenállni neki. Az a mérkőzés 2015-ben történt, így hát ennek a meccsnek az egyik legnagyobb kérdése az volt, miképp képes visszatérni az ex bajnok a hosszú kihagyás után. Pihent lesz, tele életkedvvel és tettvággyal, vagy a nagy csaták után egy kiégett, kiöregedett sportolót láthatunk?

Az este másik nagy kérdése az ellentétes ringsarokban helyet foglaló Vasquezre vonatkozott. Miként tér vissza azután, hogy elvesztette a veretlenségét, pályájának éppen abban a szakaszában, ahol a győzelmek már a világbajnoki címmeccsek kapujába röpíthetik az embert? Merthogy Vasquez a vb meccsek küszöbén, 21 veretlen meccs, és egész jónak mondható győzelmek után kapitulált. Legyőzője a 2008-as pekingi olimpia kisváltósúlyú aranyérmese, Felix Diaz volt, aki ellen egy szoros tíz menet végén maradt alul. Pontosabban elsőre nem is maradt alul, mert az eredmény kinyilvánításakor, tévesen döntetlent hirdettek. Ezen csodálkoztam is, mert Vasquezt a meccs során megintették, vagyis levontak tőle egy pontot, így, mivel minden menetet el kell dönteni egyik, vagy másik bunyós javára, sehogy sem jöhetett ki az iksz. Szerencsére utólag korrigálták az eredményt, és Diaz megkapta a szoros győzelmet. Végülis jobb később, mint soha, bár örvendetesebb lenne nem kapkodni, és többször ellenőrizni néhány szám összeadását.

Mellesleg a meccs alapján Vasquez egy szorgalmas, tisztességes kis bunyósnak tűnt, de nem láttam benne azt az extrát, ami miatt kikiáltható lenne jövőbeli világbajnoknak, pláne a váltó és környező súlycsoportok bajnokának, ahol hemzsegnek a klasszisok. Vasquez hiányosságai pedig akkor csúcsosodtak ki, mikor Diaz, az amúgy óvatos teljesítménye mellé, hozzáadott némi plusz adalékot valós tudásából. (És azért elmondható, hogy olimpiai arany ide, vagy oda, Diaznak is van hova fejlődnie. Mivel ő azóta egyszer nyert, és ő lesz a világbajnok Terrence Crawford következő ellenfele, meglátjuk, mennyit sikerült fejlődnie. Történetünk szempontjából ez azonban mellékszál, vissza a fő vonalhoz.)

Mindkét bokszoló fordított alapállású, Vasquez magasabb, mégis Collazo a hosszabb karú. A mérkőzés Bill Clancy jelszavára indult, én pedig kíváncsian vártam, hogy a rutin, vagy a várható lendület lesz-e a döntően befolyásoló tényező?

boxingscene_com.jpg

forrás: boxingscene.com

Viszonylag hamar, egész jó iram alakult ki a két bokszoló között. Vasquez látszott agresszívebbnek, de ellenfele nem jött zavarba, sokkal inkább tűnt úgy, hogy nagyobb erőbedobásra szeretné ösztökélni vetélytársát. Ez is egy érdekes kérdést vetett fel, mert azért Vasquez alighanem a nagy iramú meccsek terén szintén rutintalannak számít, így felmerült, bírni fogja-e, ha Collazo megmakacsolja magát, és pontos ütéseivel terrorizálja a fiatalabb ökölvívót? Az első két menet szorosan, némi Vasquez fölénnyel zárult.

ucnlive_com.jpg

forrás: ucnlive.com

Érezhetően messze volt még a vége, és Collazo fel is pörgette a tempót, úgyhogy a felek alaposan egymásnak estek. Nagyon örültem, hogy újra láthatom Collazót, annak meg főleg, hogy így láthatom. Remek dolgokat mutatott a ringben, lazán és bevállalósan bokszolt, bár ismerve régi formáját, ebben csak az volt meglepő, hogy erre ilyen hosszú kihagyás, és vereség után is képes. A két bunyós átadta magát a szenvedélynek, nagy sorozatok és kombinációk váltakoztak köztük, és egyik csörtéjük alatt Collazo a kötelekhez hátrálva ütött bal horgot és jobb felütést fejre, amire 5-6 Vasquez találat is érkezett. Vasquez kissé elfeledkezett a védekezésről, és ezzel besétált a minden hájjal megkent Collazo csapdájába, aki ismét, most keményebben és pontosabban ütött bal horgot és jobb felütést. Mindkét ütés beakadt, Vasquez pedig padlóra került! Pazar villanás, és gyönyörű leütés volt, ritka szép mozdulat! Vasquez felállt és folytatta, azonban ebben a menetben már csak Collazo volt a ringben. Immár nagyon élt, és kimutatta a foga fehérjét (meg a vére vörösét, merthogy felrepedt a szeme és talán az orrnyerge is), hisz láthatóan jó formában szállt ismét harcba, jól érezte magát, és nagyon elemében volt.

premierboxingchampions_com_1.jpg

forrás: premierboxingchampions.com

A következő menetek is inkább róla szóltak, még ha kissé kiegyenlítettebben is. Remekül, szabadon mozgott, és számos alkalommal tért ki, vagy hajolt el Vasquez csapásainak útjából. Persze kapott is, de az ő felütései testre, valamint fejre mért horgai jóval látványosabbak és eredményesebbek voltak. Gyakorta leeresztett kézzel provokálta ki az újabb támadást, ám jórészt sikerrel húzta el a fejét az ütések elől. A kérdés öt menet után már nem az volt, hogy Vasquez miképp oldja meg Collazót (KO-val, vagy pontozással), hanem, hogy megoldja-e egyáltalán?

A hatodik felvonás újfent sűrű bunyót hozott, ismét épp elegendő Collazo fölénnyel és ütésekkel. Vasquez is komolyan próbálkozott, és ő is kemény találatokat vitt be. A menet közepe táján, ha én közvetítettem volna a meccset, valami ilyesmi hagyta volna el a számat: "A nagy verekedésben Collazo jobb felütést visz be bordára. Majd jobb-bal horog, fej. Nagy bal horog, fej! Majd... Brutális, könnyed jobb horog fejre, és Sammy Vasquez összecsuklik, nem moccan! Szinte magzatpózban fekszik, a bíró pedig abba is hagyja a számolást! Vége! Luis Collazo KO-val nyer a hatodikban, micsoda visszatérés!"

ytimg_com2.jpg

forrás: ytimg.com

boxingnews24_com2_1.jpg

forrás: boxingnews24.com

fight-headlines_com.jpg

forrás: fight-headlines.com

boxingnews24_com_2.jpg

forrás: boxingnews24.com

Az év egyik legszebb kiütését láthattuk, valóban fantasztikus győzelem volt, Collazo pedig még győzelmi táncot is lejtett örömében. Aztán vele együtt aggódtunk egy kicsit, mivel Vasquez még mindig nem igazán akart megmozdulni, ám nem sokkal később (miután Collazo szimpatikusan, és sportszerűen mellétérdelve, egyfajta imádkozást mutatott be), Vasquez végre magához tért, majd már közösen beszélgettek, és elemezték a történteket. Mellesleg Bill Clancy jól döntött, hogy abbahagyta a számolást, hisz a kiütött versenyző nem volt magánál, így ilyenkor mindig sürgős az azonnali, szakszerű ellátás, illetve ellenőrzés.

ytimg_com.jpg

forrás: ytimg.com

Luis Collazo (37-7-0; 20KO) tehát parádés győzelemmel jött vissza, Sammy Vasquez (21-2-0; 15KO) viszont nagyon nehéz helyzetbe került, remélem, azért még hallunk felőle, és további kemény munkával sikerül eljutnia egy világbajnoki meccsig, ott meg már minden megtörténhet. Collazo pedig remélem, hogy még sok ilyen mérkőzéssel örvendezteti meg a Ring világát, és ki tudja, egy szép napon, ha kiérdemli, talán előtte is, immár veteránként újra megnyílik a lehetőség, hogy bajnoki címet szerezzen. Elvégre, tényleg jó az öreg a háznál.

Pontozásom:

Luis Collazo vs Sammy Vasquez

  • 1.:  9-10
  • 2.:  9-10
  • 3.:  10-8
  • 4.:  10-9
  • 5.:  10-9
  • 6.:   KO
  • 7, 8, 9, 10: ----

Össz.: 48-46 Collazo.

Hivatalos állás:

  • Mack Thornton; Ressie Allen: 47-47
  • Gerald Deming: 46-48 Vasquez. Ezek szerint a három pontozót kevésbé győzte meg Collazo, így aztán külön öröm, hogy KO-val tisztázta, tényleg Ő a jobb. Sze'asztok!
süti beállítások módosítása