A ring világa

A ring világa

Thriller: Dominic Breazeale vs Izuagbe Ugonoh

2017. március 11. - Polnai Attila Márk

Heósztok!

Előző bejegyzésemben tett ígéretemhez tartva magam, ezúttal egy igazi ring-thrillerről fogok beszámolni, amely a 2017.02.25.-ei, birminghami gálán történt. Az év nehézsúlyú meccsére máris joggal pályázó összecsapást, az amerikai Dominic "Trouble" Breazeale, és a nigériai szülőktől, Lengyelországban született, lengyel nemzetiségű, Izuagbe "Izu" Ugonoh vívta.

boxingjunkie_usatoday_com_1.jpg

(Photo: boxingjunkie.usatoday.com)

Breazeale (17-1-0; 15KO) legismertebb meccse éppen a veresége, mely eddigi utolsó csatája is egyben: az IBF nehézsúlyú világbajnoka, Anthony Joshua 7 menetben eléggé egyoldalúan verte élete első címvédő mérkőzésén. Előtte, a "Trouble" becenevű bunyós egy kiváló meccsen verte Amir Mansourt, ám a nem épp fiatal bunyós elleni teljesítmény nem sokakat győzött meg, mivel a padlót is megjárta, csak hát Mansour megsérült, és nem jött ki a 6. menetre (végeredmény RTD 5). Persze ettől még ő nyert, és a Mansour elleni diadallal kiérdemelte a világbajnoki meccset, csak hát ott már nem volt keresnivalója klasszis ellenfelével szemben.

Akadnak még jónak mondható győzelmei, hisz gyorsan eltakarította az útból a korábbi félnehézsúlyú vb kihívót, Epifanio Mendozát (KO1); az akkor még 17-0-0 mérleggel álló Yasmany Consuegrát is megverte, csak hát azóta kiderült, hogy az említett bunyós azért eléggé limitált képességű, és ezzel nem kívánom leszólni, még, ha úgy is tűnik (TKO3). Nagy Aguilera (W8), és Fred Kassi (W10) is említésre méltó a karrierében, ám most, veretlenségének elvesztése után, az volt a kérdés, miként tud visszatérni az erősnek tűnő Izu ellen.

Mindkét bunyós normál alapállású; Trouble (becenevét fogom írni mindkét bunyósnak a továbbiakban, és erre önző okom van, méghozzá az, hogy így nekem egyszerűbb) 201 cm magas, 207 cm ütőtávval. Izu 196 centi magas, viszont ütőtávja hosszabb, 213 cm-es.

Trouble a tapasztaltabb, Izunak ez egy új szint, és Amerikában is most, a Legacy Arenában debütál. Ez idáig csak Lengyelországban, és Új-Zélandon bokszolt. Utolsó öt meccsét KO-val nyerte az offenzív felfogású bunyós, melyekből négy címmeccs volt. Interim WBA Oceania, interim WBO Africa, WBO Africa, és IBF Mediterranean címeket szerzett, utóbbiért előző meccsén Gregory Tonyt tüntette el két menet alatt. Minden meccsét nyerte, rekordja: 17-0-0; 14KO.

Trouble jóval súlyosabb, és nagyobb, ami azért nehézsúlyban sokat nyomhat a latba. A mérkőzésre Izu 230 font (kb 104 kg), Trouble 263 font (kb 119 kg) súllyal mérlegelt.

Külsőre, a rendkívül atletikus, kimunkált izomzattal rendelkező Izu látszott megnyerőbbnek, de ahogy elindult a mérkőzés, rögtön látszott, mennyivel nagyobb darab nála Trouble. A tíz menetes, nem címért folyó, nehézsúlyú ütközetet Jeff Dodson vezette. Vágjunk is bele.

fightnews_com.jpg

(Photo: fightnews.com)

Balokkal kezdenek, és rögtön látszik, hogy Izu fürgébb, és mozgékonyabb. Az első jobb kezes találatot is a lengyel jegyzi testre, majd pár másodperccel később felpörög, és horgokkal intéz támadást ellenfelével szemben. Testen, és fejen is talál, ő a gyorsabb, ám Trouble sem csak dísznek van ott, egy jobb egyenessel jelentkezik be fejre, csak ő kicsit lassabban pörög fel, meg hosszú is az a 10 menet. Most pontatlan az amerikai, ám miután mégis talál testen, Izu kamatostul visszaadja, és a köteleknél kemény jobbossal ver be fejre. Újabb gyönyörű jobb egyenessel talál testen Izu, és bár ő az, aki köröz, és riválisa lépked előre, mégis ő a támadóbb fél, akitől jobb megoldásokat látunk. Egyértelműen a nigériai-lengyel menete, 10-9-re.

2. menet. Most is Izu szurkál, de nem tud huzamosabb ideig középen maradni, ahogy Trouble folyamatosan cammog előre. Nem, mintha ez különösebben zavarná a lengyelt, aki fejen talál, majd testre húz meg kemény felütéseket, és fejen fejezi be az akciót, pazar támadás! Aztán mennek egy kört, és szinte ugyanott, ahol az előző akció történt, Izu megint két felütést postáz a bordákra, ám ezúttal Trouble sem csak pislog, ellen is próbál ütni. Balokkal zavarják egymást, majd két kemény ütést húz meg fejre Izu, utána pedig négyet testre, bal-jobb, bal-jobb, inkább horgok ezek, mint felütések. Aztán nagy lengő száll el az amerikaitól, amire egy jobb egyenes a válasz, majd egy azonnali, kontra luft az amerikaitól. Egyelőre Izu pontosabb is, mint Trouble! Tovább folyik a küzdelem, Izu testütései kiválóak, aztán most Trouble is teljes erőből üt, ám megint pontatlan. Izu odafigyel a védekezésre, aztán egy újabb bordás után mélyet üt. Kis szünet következik, de nem áll sokat a mérkőzés, Trouble nem veszi ki az ilyenkor felhasználható 5 perces pihenőt. Az utolsó másodpercekig is Izu dominál, szép jobb horog-bal felütéssel zár. Izu, 10-9, össz.: 20-18.

fightnetwork_com.jpg

(Photo: fightnetwork.com)

3. Trouble támadóbban lép fel, kemény jobb kezest indít a köteleknél, Izu bal-jobb-bal horoggal válaszol, majd kivár, és egy parádés jobb kezessel leveri a keresztvizet az amerikai fejéről! Aztán újabb jobb-bal fejre tőle, Trouble azonnal belever egy bal horgot, és Izu a földön, jesszusom, mi van itt?! Alig lehetett látni az amerikai válaszcsapását, de Izu nem elesett, ütéstől került padlóra, számolnak rá! Feláll, és rögtön megpróbál egy jobb kezest, de nem talál, aztán jól és vicsorogva húzza el a fejét a felé tartó egyenesek elől. Izu hátrál, szerencséjére Trouble nem talál, sőt, egy reflexszerűen küldött testütést is be tud vinni a lengyel. Aztán most megáll, és ezt nagyon rosszul teszi, mert amennyire csak tud, hátrahajol a köteleknél, Trouble pedig könyörtelen, még hátrébb veri a fejét egy jobbossal, az egész felső teste hátrahajlik! Ahogy visszahúzza magát, és elkezd oldalazni újabb nagy pofont kap, és fedezékben várja, valamint tűri Trouble támadását. Óriási mázlija van, hogy sok bomba elkerüli.

premierboxingchampions_com2.jpg

(Photo: premierboxingchampions.com)

Aztán kis fogás után rövidesen jobbal ő csapja fejbe Trouble-t, akin mintha kissé át is szaladna az ütés, Izu ezt látva önkívületben támad! Hú, de imádom ezt a sportot, a jó életbe! Trouble lefogja a másikat, akit tolni kezd, Izu pedig üti a fejét ahol éri (jobbára a tarkóját), majd egyensúlyukat vesztve, összegabalyodva a földre zuhannak! Miután felállnak, Izu ballal-jobbal talál, mire Trouble kapásból visszaver, bár ő nem talál. Rövidesen nagy és kemény jobb horog csapódik Trouble fejébe, amit összekapaszkodásnál egy balos testütés követ. Rémesen vehemens ez az Izu fiú! Trouble tűnik fáradtabbnak, úúúristen mekkora jobbokat kap most néhány balos társaságában megint, csoda, hogy ő nem padlózik le! Meg az is, hogy Izu ezt tudja művelni a padlózása után. Hopp, ne együk olyan forrón a kását, mert visszanyalhat a fagyi, most Trouble kontrát üt, ahogy elzúgnak Izu fékevesztett támadásai, ezek a jobbosok ezúttal sem tettek jót a fekete fiú egyensúlyának. Pusztító felütés testre Izutól, majd a gong előtt, és picit az után, eget rengető ütések az amerikaitól, Izu a sarkába botladozik; most látszik, milyen sokat kivett belőle ez az elképesztő menet, le is guggol, amíg nem hozzák neki a kisszéket! Hú, mi volt itt! Az tuti, hogy több dolog történt ebben az egy menetben, mint anno a rossz emlékű, dögunalmas Tyson Fury-Dereck Chisora visszavágó teljes egészén. Jól jön a szünet, nekem is ki kell fújnom magam. Trouble menete, 10-8, össz.: 28-28.

premierboxingchampions_com.jpg

(Photo: premierboxingchampions.com)

4. Mindketten fáradtak, és mintha Izu venné nehezebben a levegőt. Ennek ellenére azt hiszem, ő talál többet, amit ahogy kigondolok, két kemény ütéssel cáfol meg az ellenfél. Megy is utána, Izu többször a köteleknél várja, kap is egy jobbost a bordájára (majd fogásnál is ugyanazt a területet kalapálja az amerikai). Izu jobbosa nem, de balosa már komolyan betalál fejre, hátrálni is kezd Trouble, aki bajban lehet, a kötelekhez szorulva kap is kettőt testre! Izu visszább lép, majd előkészítetlenül bedob egy jobb csapottat, a víz csak úgy fröccsen Trouble fejéről, aki meg is rogyott, mire újabb kőkemény jobbos robban a fején! És egy újabb, próbál fogásba menekülni, Izu hátrébb lép, Trouble pedig a földre roskad. Dodson számol is rá, ő persze felkel, de ezt kissé tántorogva teszi, atyavilág, őrület, ami itt folyik! Közelebbi képen látszik, hogy bedurrant a bal szeme alatt, ez még a látásban is gátolhatja, mintha nem lenne elég baja így is. Izu természetesen támad, de annak ellenére, hogy csodálatosan visszaadta a leütést, még nem lett sokkal fittebb, és sok ütése pontatlan, elzúg, vagy a fedezéken dübörög. Rettenetesen elcsigázottak mindketten, a hátralévő fél percben jobbára csak szemmel verik egymást, ám az utolsó pillanatban még Izu beugrik egy pompás jobb egyenessel, majd egymásra borulva érnek a megváltást jelentő egy perc pihenőt hozó gongszóig. Izu viszonozta a leütést, hatalmas küzdő, ez az ő menete 10-8; össz: 38-36 a javára.

boxingnews24_com2.jpg

(Photo: boxingnews24.com)

5. Trouble jön előre, ő találgat, és most óriási jobbosa veri le a vizet Izu fejéről! Testre is meghúz egyet, Izu a kötelekhez szorul, és bődületesen erős jobb kezes tántorítja meg a lengyelt! Letérdel, másodszor kell számolni Izura, nagyon nagy gondban van, iszonyatosan túlhajszolta magát. De feláll, Dodson pedig továbbengedi. Trouble keményen rááll, bal és jobb horgokkal próbálja befejezni ezt az őrült hajszát, bal horga talál, Izu botladozik, meglódul a kötelek felé, kap egy jobb kezest is, és kiesik a ringből! Vége, Jeff Dodson azonnal lelépteti, jó döntés, ez nem kérdés! Izu a kötelen kívül kicsit még értetlenkedik, ő folytatná, de ezt már nem teheti meg, és nem is lenne értelme. Lefekszik, és elfogadja a döntést, csalódott, de be kell látnia, hogy elvesztette ezt az őrületesen kemény, és intenzív mérkőzést. Trouble sikeresen, nem akármilyen győzelemmel tért vissza, szerintem ez még a Mansour elleni győzelménél is nagyobb, és emlékezetesebb volt! Boldog vagyok, hogy láthattam ezt a csatát. A hivatalos eredmény, KO az 5. menetben.

roundbyroundboxing_com_1.jpg

(Photo: roundbyroundboxing.com)

boxingnews24_com_1.jpg

(Photo: boxingnews24.com)

A pontozásom állása

Dominic Breazeale vs Izuagbe Ugonoh

  • 1.:  9-10
  • 2.:  9-10
  • 3.:  10-8
  • 4.:  8-10
  • 5.:  -KO
  • 6,7,8,9,10.: ---

Össz.: 36-38 Ugonoh

A hivatalos állás

  • Karen Holderfield: 36-38 Ugonoh
  • Bob Hutto: 36-38 Ugonoh
  • Harold Hunt: 36-38 Ugonoh

Látható, hogy mindhárom pontozóval egyezik az én lapom is, és teljesen egyetértek velük. Könnyű volt lepontozni, mert bár fergeteges küzdelem volt, egyértelműek voltak a menetek. Örülök, hogy a pontozók is tökéletesen dolgoztak, és négy menet után Izut látták jobbnak. A legjobbakat kívánom mindkét nehézsúlyú versenyzőnek! Heósztok!

süti beállítások módosítása