A ring világa

A ring világa

Beharangozó: Danny Garcia vs Keith Thurman

2017. március 04. - Polnai Attila Márk

Heó heó!

Az év egyik legjobban várt mérkőzését fogják megrendezni 2017.03.04.-én Danny "Swift" Garcia és Keith "One Time" Thurman között. Ez egy címegyesítő mérkőzés lesz váltósúlyban, hisz a két veretlen bunyós közül, előbbi a WBC, utóbbi a WBA bajnoka. A helyszín: USA, New York, Brooklyn, Barclays Center. Blogom számára is régi ismerős a Barclays Center, hisz máris egész sok, itt megrendezett meccsről írtam már, de most bővebben a két főszereplővel fogok foglalkozni.

Bocs, hogy ez az első, de annyira cuki, hogy muszáj volt ezzel a képpel kezdeni (Garcia a kislányával):

danny-garcia-daughter-ssc.jpg

Danny Garcia (33-0-0; 19KO) mindössze nyolc hónappal idősebb riválisánál, és mindketten 28 évesek. Nem hittem volna, de Garcia 3 centivel magasabb (174 > 171), karhossz távja viszont már minimálisan riválisának jobb (174 < 175). Magyarán ezek az alig-alig különböző adatok alig-alig fognak befolyásolni bármit is.

press-conference-0017-785x500.jpg

Danny Garcia puerto ricói szülők gyermekeként, de az USA-bam született. Édesapja, Ángel Garcia jelenleg is az edzője. Garcia az amatőrök között nemzeti bajnokságot nyert, és 107-13-as mérleggel állt be profinak.

Karrierét Mike Denby kiütésével kezdte (KO1), míg első komolyabb tesztjére a 16. meccsén került sor. Ellenfele az azóta is címmeccs közelben lévő, kemény brit, Ashley Theophane volt. Garcia rengeteg mérkőzését láttam, és szerencsére ez is köztük van. A 10 menetig tartó csata, szoros, de jogos pontozásos (megosztott) győzelmet hozott Garciának, akinek gyakran nem ízlett a széles csapottakkal többször is betaláló angol kellemetlen stílusa. Ettől még persze ő nyert, remek testütésekkel és kombinációkkal dolgozott.

Theophane ellen:

9006_829908027055244_7671250193365172960_n.jpg

Hamarosan 4. menetes KO-val intézte el Mike Arnaoutist, majd a korábbi vitathatatlan világbajnok, Nate Campbell is behódolt neki (W10). Utána ismét egy komoly név következett, ismét egy volt világbajnok, Kendall Holt személyében. A 12 menetes, magabiztos pontozással Garcia a WBO Inter-Continental bajnoka lett, de a mérkőzés egyben WBC és IBF eliminatori ütközet is volt, tehát a győzelemmel nagyon közel került a két szervezet bajnokaihoz. Amúgy a pontozás megosztott volt, de halvány fogalmam sincs, hogy Wayne Hedgpeth miként adta 115-113-ra Holt javára  a meccset. Egyértelműen rossz, hibás, téves pontozás volt. De legalább a másik két bíró jól látta.

Ilyen remek eredmények után érkezett el Garcia élete első világbajnoki meccsére. Ellenfele az elő legenda, a WBC kisváltósúlyú bajnoka, a mexikói Erik "El Terrible" Morales volt! Ekkor láttam először bokszolni Garciát, és nem is neki szurkoltam (korábbi meccseit már ez után pótoltam be, mert nagyon megtetszett a produkciója). A csata során Morales kezdett jobban, azonban a fiatalabb kihívó átvette az irányítást. Miután a 11. menetben le is ütötte a legendát, végül pontozással világbajnok lett.

Garcia vs Morales I

garcia.jpg

Következő meccsén sem ő számított esélyesnek, de vállalta a WBA bajnoka elleni címegyesítést. Az Amir Khan elleni csatával óriásit nyert Garcia, hisz még több ember ismerte meg a nevét, mikor 4 menetben dózerolta le a brit bunyós állásait.

Khan egy hangyányit megrendült ellene:

garcia-vs-khan-2012.jpg

Egyesített címeit ismét egy nagy érdeklődéssel várt meccsen tette kockára, méghozzá a Morales elleni visszavágón. Első meccsen mutatott teljesítményét felülmúlva, ezúttal parádésan, a negyedik menetben összezavarta, és kiütötte a mexikóit! Következő címvédésén ismét egy nagy névvel, a korábbi többszörös világbajnok, Zab Judah-val csaphatott össze. Garcia újfent remekelt, és 12 menetben egyhangúan nyert, míg Judah, a meccs során egyszer a padlót is meglátogatta. Az egyértelmű győzelem után Garcia egy igen veszélyes, valódi nehézbombázót vállalt be ellenfeléül.

Garcia vs Morales II:

danny-garcia-v-erik-morales.jpg

Itt épp Zab Judah vérét fakasztja:

danny-garcia-zab-judah.jpg

Ez az ellenfél nem más volt, mint az argentínok ütőgépe, Lucas Martin Matthysse. Kemény, rizikós, és lüktető mérkőzést láthattunk, amelyből Garcia jött ki jobban, aki a 11. menetben egy kombinációval le is ütötte riválisát. Garcia még úgy is egyhangú pontozással nyert, hogy az utolsó menetben pontot vontak le tőle mélyütésért. No, igen, előfordul, hogy Garcia ütései mélyre csúsznak, de ettől még nem gondolnám, hogy a piszkos bunyósok közé kéne sorolni, valamint ebben a heves küzdelemben kissé túlzónak láttam ezt az intézkedést. Egyébként, ha valamikor, hát ezen az estén kiderült, hogy a normál alapállású bajnok bírja a pofonokat, és a megpróbáltatásokat.

Matthysse ellen:

floyd_mayweather_jr_v_canelo_alvarez_t7uo7jrszpzl.jpg

Ezek után, a rendkívül kellemetlen stílusú Mauricio Herrera is megpróbálta elvenni a bajnok öveit, ám a Garcia felmenőinek otthonában, Puerto Ricóban rendezett mérkőzésen, csak egy szoros, többségi pontozásos vereségig jutott. A bajnoknak ez már a sokadik hosszú, és kemény mérkőzése volt, így utána egy könnyebbnek tűnő, nem címért folyó meccs következhetett. Végül nem csak könnyűnek ígérkezett, hanem az is lett. Garcia szép, és gyors, 2. körös KO sikert könyvelhetett el Rod Salka ellen, és máris készülődhetett a következő nagy meccsére, az IBF szintén kisváltósúlyú világbajnoka, Lamont Peterson ellen.

Danny Garcia vs Mauricio Herrera:

danny-garcia.jpg

Adta volna magát, hogy címegyesítő meccs legyen, ehelyett azonban valamivel súlycsoportjuk határa felett, köztes súlyban, címek nélkül szálltak harcba. A kiegyenlített mérkőzésen úgy vélem Garcia nyújtott jobb teljesítményt, mivel Peterson a meccs elején nagyon inaktív volt. Más kérdés, hogy a végére már ő tűnt erősebbnek, ami alapvetően a két bunyós paramétereiből is világos lehet, elvégre Peterson naturálisan erősebbnek érződik. A két klasszis ütközetét Garcia nyerte többségi pontozással, de sokakat nem győzött meg, főleg az utolsó menetekkel. Ez a meccs, jelzés értékű lehet, mert Thurman Petersonnál is nagyobb és erősebb, így, ha innen indulunk ki, Garciának nagyon nehéz dolga lesz.

A Peterson meccs:

2015-04-12t032858z_595855082_nocid_rtrmadp_3_boxing-garcia-vs-peterson-1987.jpg

Garcia a győzelme után feljebb lépett váltósúlyba, és nagyon simán verte az exbajnok Paulie Malignaggit (TKO9), egy cím nélküli küzdelemben. Öt hónappal később, 2016 januárjában kapta meg az esélyt, hogy a WBC betöltetlen címéért mehessen, a korábbi többszörös bajnok és kihívó, Robert "The Ghost" Guerrero ellen. Hogy Guerrero nem tud rossz meccset csinálni, az itt is kiderült. Noha Garcia lassan kezdett, a csata közepétől elkezdett bokszolni, és ha leütni nem is, egy pillanatra sikerült megrendítenie az ellenfelet. Kiütközött köztük a gyorsaságbeli különbség, és most főképp Garcia kézgyorsaságára gondolok. Ez még jól jöhet Thurman ellen is. Az utolsó menetben alaposan megszórták egymást, igazán vérbő verekedést láthattunk, majd az egyhangú eredményhirdetés után, minden idők legcukibb bokszjeleneteit is, mikor Garcia kezébe vette a kislányát, akinek az arcát az őrületes küzdelem után a legyőzött ellenfél is megsimogatta.

Paul Malignaggi ellen:

gettyimages-482703230.jpg

Megrendítő pofon Guerrero ellen:

robert-guerrero-r-reacts-after-getting-hit-on-the-head-by-danny-garcia-during-the-wbc-championship-welterweight-bout-at-staples-center-january-23-2016-in-los-angeles-california.jpg

Cukiságfaktor lvl 1000 a Guerrero meccs után:

maxresdefault_9.jpg

Garcia azóta egyszer győzött, nem címmeccsen, Samuel Vargast ütötte ki (TKO7) egy formában tartó mérkőzésen. Úgy vélem, Garciának akkor lehet esélye Thurman ellen, ha nem ad álló célpontot, de mégsem elmenekül (nem, mintha szokása lenne menekülni), hanem inkább megelőzi a másik bajnokot, és megpróbálja tördelni a meccset. Olykor-olykor fel kell vállalnia a verekedést is, mert képtelenség lesz végig lassítani, vagy kitérni Thurman bikaszerű rohamozásai elől. Garciának fel kell készülnie, hogy várhatóan nem ő lesz az erősebb, így nagyon vigyáznia kell majd verekedésben. De még egyszer mondom, ezt olykor fel kell majd vállalnia, mert ha csak elmozog, Thurman utánamegy, ezzel nem fogja tudni lerázni, és egy merő üldözésnek nézne ki a dolog. Garciának ki kell használnia a kézgyorsaságát, és ezekkel fontos pontokat ütnie. Továbbá nekem az elmúlt időben úgy tűnik, hogy Garcia gyakran nehezen pörög fel, vagy több pihenős menetet tart. Van, hogy így is elviszi az adott menetet, de ezt erre a hétvégére muszáj elfelejtenie, mert Thurman egy vadállat módjára fog rohamozni, ellene nem állhat le, nem lazsálhat, mert akkor ellenfele komoly károkat fog tenni benne.

Mialatt kutakodtam Keith Thurman (27-0-0-1; 22KO) amatőr eredményei után, felfedeztem, hogy magyar és lengyel ősei is vannak. Ez az információ, bár mellékes, és csak érdekességképpen tüntetem fel, a meglepetés erejével bírt számomra. Most, hogy így belegondolok, nagyon örülnék egy olyan jó magyar bunyósnak, mint Thurman. Meglátjuk, mit hoz e tekintetbe a jövő nekünk magyaroknak... Így elsőre Darányi neve ugrik be. Talán egyszer majd ő lesz az új magyar világbajnok. Bárcsak így lenne (meg persze úgy, hogy a többi magyar bunyós is világbajnoki eredményeket mutathat fel). De elmerengtem! Szóval Thurman. Az amatőrök között több nemzeti bajnokságot is megnyert, illetve ütőereje már itt is megmutatkozott: 101 győzelméből 76-ot zárt le idő előtt!

Első profi meccsére 2007-ben, 18 évesen került sor (két hét múlva töltötte be a 19. életévét). Kensky Rodney ellen gyors, első menetes TKO-t aratott. Első 8 meccsét megnyerte, mindet KO-val, mindet az első menetben! A következő meccse is az első menetben ért véget, ám ezúttal nem hirdettek győztest: Francisco Garcia ellen véletlenül összefejeltek, így sérülés miatt be kellett szüntetni a küzdelmet, ami így hivatalosan, No Decision eredménnyel, tehát döntés nélkül zárult.

Természetesen ezután sorra aratta a győzelmeket, akadtak veretlen és/vagy tapasztalt ellenfelei, és miután megverte Orlando Lorát, elérkezett az első igazán komoly tesztjéhez. A korábbi világbajnok, Carlos Quintana került az útjába, akit meggyőzően tüntetett el onnan: TKO a 4. menetben, és Quintana a vereség után be is jelentette visszavonulását. Ez volt Thurman 19. sikere, ám a huszadikon is egy exbajnokkal nézhetett farkasszemet.

Jan Zaveck ellen a WBO Inter-Continental címért bokszolhatott váltósúlyban (a Quintana elleni WBO NABO címmeccs nagyváltóban volt), és Thurman nagyon kiegyensúlyozottan öklözve, tulajdonképpen minden menetet megnyert. Következő ellenfele az akkor még jobbára ismeretlen, veretlen argentin, Diego Gabriel Chaves volt, akit később leginkább csibészségéről ismerhettünk meg. Thurmannek nem okozott túl sok gondot, és a 10. menetes KO-val immár a WBA Interim világbajnoki címének birtokosa volt.

Thurman vs Chaves KO 10:

thurmanchaves5.jpg

A kérlelhetetlen verekedő, és nagy harcos, Jesus Soto Karass következett, aki ellen ismét impresszív bunyóval hozakodott elő. Jon Schorle vezetőbíró résen volt, és jókor szüntette be az egyenlőtlenné váló küzdelmet (TKO 9. menet). A korábbi, kétszeres könnyűsúlyú világbajnok, Julio Diaz sem bírt vele, és egy második menetes leütés után feladta a küzdelmet (RTD 3). Az ekkor 31-0-2 mérleggel álló Európa bajnok, Leonard Bundu is szerencsét próbálhatott, ám miután az első felvonásban lepadlózott, gyakorlatilag minden menetet elbukva, pontozással veszített. Így hát Thurman Interim vb meccs mérlege 4-0-0; 3KO volt, és következő csatája, már igazi vb meccs lehetett.

Keith Thurman vs Jesus Soto Karass:

file_182581_2_thurman_keith_vssotokarass_fukuda.jpg

Ellenfele a korábban említett, később Garciával is meccselő Robert Guerrero volt. Egy kiváló mérkőzésen Guerrero óriási ütéseket hordott ki lábon, majd miután a 9.-ben padlózott, a 10.-ben vicsorogva támadott. Nálam azt a menetet elvitte, de összességében sokkal simább pontozásos vereséget szenvedett, mint később Garcia ellen.

Thurman épp Guerrerót ütlegeli:

keith-thurman-vs-robert-guerrero-fukuda-770x433.jpg

01-560x359.jpg

A korábbi világbajnok, veterán Luis Collazo sem bírta sokáig a bajnok rohamait (RTD 7), ám utána Thurman számára összejött egy nagy meccs, Shawn Porterrel szemben. A mérkőzést azzal a fizikai képtelenséggel tudnám leírni, mint mikor a megállíthatatlan ágyúgolyó találkozik az áthatolhatatlan fallal. Vagy még inkább azzal, ha két megállíthatatlan ágyúgolyó ütközik össze. Cseppet sem volt szép mérkőzés, ám hevessége, és a két, mindenáron győzni vágyó akarat találkozása rendkívül heves csatát hozott, és végre megjelent valaki, aki nem engedett Thurman (ütő)erejének. Két bika feszült egymásnak és csapott össze újra és újra, már-már vég nélkül, de persze végül legongatták és véget ért a szoros küzdelem. A pontozók egyhangúan (szerintem jogosan) Thurmant látták jobbnak egyaránt 115-113 arányban.

Collazóval szemben:

keith_thurman_pbc_espn_keith_thurman_v_luis_olgs3h9a4jfl.jpg

A rendkívül kemény, Porter elleni csata (2 kép):

543104742_0.jpg

img_0605.JPG

Thurmannek ez a 2016 júniusi meccse volt az utolsó, azóta pedig számos alkalommal szították a tüzet Garciával, vagyis jó amerikai szokás szerint üzengettek egymásnak, és megcsinálták a showt, ahogy kell. Még Garcia, Samuel Vargas elleni győzelmét követően is szépen összemelegedtek: Garcia bekóstolta a ring melletti kommentátorállásban tartózkodó Thurmant, akinek több se kellett, hamar felmászott a ringbe, ahol egymás szájába belemászva üvöltöztek egymással. Műbalhé, de jól nézett ki.

A Samuel Vargas utáni szájkarate:

danny-garcia-vs-keith-thurman.jpg

Amit a ringben fogunk látni tőlük, arra viszont már nem lehet majd azt mondani, hogy mű. Thurman gyakran pitbull, vagy inkább egy bika stílusában, félelem, vagy megtorpanás nélkül rohamoz, és a kisváltó, váltó, és nagyváltósúlyú mezőny legnagyobb ütőerejű bunyósai közé tartozik. Nagyon motivált, és az utóbbi időben úgy tűnik, másra sem gondol, csak ellenfele zöld övére, amiért akár a másik fejét is letépné... Amilyen vadállat módjára tud támadni, ezt is el tudnám képzelni, vagy feltételezni róla.

Garcia tűnik rutinosabbnak nagy meccsek terén, neki volt több nagynevű ellenfele, de közel azonos szinten bunyóznak egy ideje, és hasonló számú vb meccsük volt, ha beszámítjuk Thurman négy Interim meccsét is. Tekintve, hogy ezeken nagyon jó bokszolókat győzött le, simán tekinthetjük igazi világbajnoki csatáknak őket. Emellett Thurman tűnik frissebbnek és energikusabbnak, számomra jelen pillanatban, mivel Garciának idáig nem akadt ilyen nagy és erős ellenfele, ő tűnik esélyesebbnek. Más kérdés, hogy Thurmannek sem volt még dolga olyan rutinos világbajnokkal, aki ráadásul olyan gyors lett volna, mint Garcia. Sőt, címegyesítő meccset sem vívott soha, nem mintha ez befolyásolná a meccs kimenetelét. Aztán ki tudja, bárminek lehet szerepe egy ilyen nagy meccsen. Könnyen lehet, hogy Garcia egy gyors, aktív és csibészes bunyóval rávilágít a bombaerős ütésekre képes Thurman hibáira, és simán megoldja őt.

Az előző két sorban Garciát favorizáló kis eszmefuttatásom ellenére azért úgy érzem, hogy Thurman hozza a formáját és izomból, kajakból odaállva fogja megverni Garciát, méghozzá egy nagyon kemény és jó meccsen, pontozással. Tippem ellenére Garciának, és egy nagyon jó meccsnek fogok szurkolni! Mindent bele bajnokok! Mutassátok meg, mit is jelent váltósúlyú világbajnoknak lenni! Heósztok!

süti beállítások módosítása