A ring világa

A ring világa

A váltósúly tizedik címegyesítése: Danny Garcia vs Keith Thurman

2017. május 19. - Polnai Attila Márk

Sziasztok!

2017.03.04.-én, Brooklynban rendezték ezt a hatalmas érdeklődéssel várt mérkőzést, a WBC bajnoka, Danny "Swift" Garcia, és a WBA legjobbja, Keith "One Time" Thurman között. 16533-an zsúfolódtak be a Barclays Centerbe, amely így pattanásig feszült az izgatott szurkolóktól, és ahogy az ilyen fontos, és különleges mérkőzésekkor lenni szokott, szinte érezhető volt a feszültség a levegőben. A váltósúly történetében ez volt a tizedik címegyesítés, és mindössze a harmadik, amelyen két veretlen öklöző csapott össze. A meccsről már jó régen láthattátok beharangozómat, így, ha valaki nem olvasta, vagy nem emlékezne rá, az erre a linkre kattintva, elérheti azt: http://aringvilaga.blog.hu/2017/03/04/beharangozo_danny_garcia_vs_keith_thurman

roundbyroundboxing_com_3.jpg

forrás: roundbyroundboxing.com

Most azonban jöjjön a mérkőzés, ami úgy vélem, sikerrel hozta az elvárásokat.

Michael Griffin vezetőbíró rövid ismertetője után, hamar megszólalt a nyitó gongszó, Thurmantől pedig rögtön elzúgott egy komoly bal horog. Szikrázóan indult a csata, a szokásos, első menetben általában tapasztalható tapogatózásnak nyoma sem volt. Thurman rögtön tüzet nyitott, mire Garcia remek kontrákkal válaszolt, és ért el találatot. A közönség morajlásától kísérve aztán Thurman villámgyors, pusztító bal és jobb horoggal köszönt be, Garcia szerencséje, hogy épp próbált elmozogni, de az állra mért ütés így is megrázta a philadelphiai bunyóst. Innentől már csak Thurman volt a ringben, aki üldözőbe vette ellenfelét, és újabb rettenetes jobbossal kapta telibe Garcia fejét! Le merném fogadni, hogy ezektől az ütésektől az emberek nagy többsége összerogyott volna, nem úgy Garcia, aki, noha kicsit sem ízlett neki ez a menet, kibírta, és az egy perc pihenő után folytatta a mérkőzést.

nydailynews_com.jpg

forrás: nydailynews.com

Nem sokat változott a helyzet, Thurman tanári, tanítani való, hangsúlyos jobb kezesekkel vétette észre magát, Garcia pedig szintén gyors, ám kevésbé hatékony kontrákkal igyekezett találni. Aztán, hogy rám cáfoljon, Garcia is bevitt első szándékból egy kiváló jobbost fejre, majd miután újabb nagy, Thurman jobbos szállt el, jól vert bele egy bal horgot. Azonban Thurman aktívabb volt, és a tíz másodpercet jelző kopogásnál már ő küldött fejre bal horgot, majd két pazar jobbost, melyből az egyik nagyon tisztán talált.

A 3. menetben Thurman rövid ideig könnyed balosokra váltott, aztán megint megrázta magát, Garcia bánatára azonban nem csak magát, hanem Garciát is. Robbanékony jobbossal zavarta össze ellenfelét, majd ismét, ezúttal előkészítetlenül sújtott le a WBC bajnokára. Garciát persze nem olyan fából faragták, hogy meghátrálna, így volt olyan periódus, mikor ő jött előre, és Thurman mozgott körbe, ám hiába egy röviden felvállalt verekedés, a menet vége ismét a WBA bajnokának rohamozásával telt.

thesun_co_uk_1.jpg

forrás: thesun.co.uk

A 4.-et testen történő nekigyürkőzéssel kezdték meg a felek, Garcia továbbra is inkább kontrákkal volt eredményes, aztán ahogy haladtunk a felvonás vége felé, egyre többször talált első szándékból is. Minimális Garcia fölény alakult ki, más kérdés, hogy ezt Thurman taktikaváltása miatt érezhettem, aki gyakrabban próbálkozott másodszándékból. Ez be is jött neki, hisz ezúttal már ő volt, aki a végén jól találgatott kontrákból, viszont ezt a menetet, ha szűken is, de odaadtam Garciának.

A következő etapban esett a legkevesebb találat, ám, mire ezt kigondoltam, addigra Thurman három tiszta, és kőkemény, gyors, előkészítés nélküli jobbossal kínálta meg a másik világbajnokot. Amaz nem akart adósa maradni, úgyhogy hamar felszikrázott a szorító, és váltakozó sikerrel bevitt ütéseket láthattunk, de egy újabb szép bal horog után már nem maradt kérdéses, hogy Thurman elvitte a felvonást.

vox-cdn_com.jpg

forrás: vox-cdn.com

A 6. tapogatózóbban kezdődött, de a nézőtérről bágyadtan felharsanó enyhe fújolást ezzel együtt sem értem, mivel a mérkőzés eddig úgy gondolom, minden igényt kielégített. Aztán kicsit elcsendesedtek és minimálisan fel is hördültek a hamarosan bekövetkező ütésváltásnál. Szintén nem kellett sokat várni Thurman testen becsapódó jobbosára (még jó, hogy a szakértők inkább Garciának javasolták a testütéseket, bár szó se róla, ő is próbálkozott oda tisztességgel). Thurman láthatóan megint visszább vett, és ezúttal is kívülről, remek technikával, kontraboksszal hozakodott elő, de úgy vélem ezzel a taktikával most sem tudott riválisa fölé nőni. Még inkább így gondoltam, Garcia egy szóló jobbossal, fejen elért találata, valamint idáig talán legtisztább, szintén fejre meghúzott bal-jobb horog összetétele után. Fel is paprikázta ellenfelét, aki azért még odatett bordára egy kegyetlen bal felütést, de hamarosan megint kapott fejre egy bal horgot. Még azért a gong előtt egy nagy jobb lengővel vitt be ütést Thurman, így ő búcsúzott találattal a menettől, de úgy vélem, eddig ez volt Garcia legjobb felvonása.

vox-cdn_com2.jpg

forrás: vox-cdn.com

A mágikus hetes szám Garcia testütésével kezdődött, amit rövidesen kétszer is visszakapott az ellenféltől. A közönség megint kicsit füttyögni kezdett, fogalmam nincs, miért; a résztvevőket ez nem zavarta, így Garcia rázta meg magát horgokkal, majd mindketten előkészítő ütésekre váltottak, amit Thurman fejezett be egy újabb parádés jobbossal a másik fejére. Garcia előbb övvonal tájékára vitt be találatot, majd már ténylegesen mélyet ütött, ami miatt pár pillanatig állt is a játék, de szerencsére gyorsan folytatódott az intenzív küzdelem. A tíz másodpercet jelző kopogás hallatán Thurman megint nekiiramodott, jobb felütés test, bal horog fej, jobb egyenes fej, bal egyenes fej, majd újabb jobb egyenes fej! Gyönyörű ritmusváltás, most sem lehet kérdés, hogy kié a menet.

boxingscene_com_3.jpg

forrás: boxingscene.com

Dupla ballal nyitott Garcia, majd ismét, ahogy a menetek elején szokták, csak piszkálgatták egymást. Ebben Garcia volt meggyőzőbb, testen is talált egyenessel, de az első komoly pofonokat újfent Thurman osztotta ki, mikor megpörgetett pár remek felütést! A clearwateri bunyós a mérkőzés minden pillanatában hihetetlenül éles, és csak elvétve akad olyan periódus, mikor nem ő dominál. Mind a ketten hihetetlenül gyorsak, és ebben a menetben is voltak olyan összecsapásaik, mikor az ember csak kapkodta a fejét, mert nagyon nehéz követni a kezeiket. Ellenben a dominanciát továbbra is Thurmantől lehetett érezni, ő talált többször, ő talált keményebben, Garciának nehezére esett versenyben lennie, és azért is keservesen meg kellett küzdenie, hogy egy-egy találatot bevigyen. Közben rájöttem, hogy a közönség, miért fejezi ki egyre többször a nemtetszését. Garcia miatt. Neki szurkolnak, és nem lep meg, hogy nem fogadják kitörő örömmel, hogy kedvencük egyértelműen hátrányban van.

phillyboxinghistory_com.jpg

forrás: phillyboxinghistory.com

A szünetben megmutatták az ellentétes ringsarkokat, és bizony itt is felfedezhető a különbség. Danny edző-édesapja, Angel Garcia láthatóan ideges, többet kér a fiától, próbálja bíztatni, és felrázni, míg a Thurman-sarok teljesen nyugodt, Dan Birmingham edző okos bunyót kér, és vár el tanítványától. Már csak négy menet van, innentől Garciának tényleg meg kell szakadnia, ha nyerni akar.

A mérkőzés taktikusabbá vált, Thurman kissé kivonta magát, és a köteleknél körözött, amit megtehetett, hisz előnyben volt, mire a nézők megint hurrogásban törtek ki, ők nagyobb csatát akarnának, végül is valahol ez is érthető. Garcia azonban képtelen volt élni a felkínált terület adta előnnyel (már, ha ez előny), és mikor megindult, Thurman azonnal megkontrázta, és többször is kiváló felütéseket indított. A menet végére tartogatták a fiúk az izgalmakat, mikor is mindketten alaposan egymásnak estek, hatalmas adok-kapok alakult ki, amit Garcia zárt egy gong után bevitt, teljességgel szabálytalan tarkóütéssel! Megkésve igyekezett visszatartani a kezét, szerencsére nem történt belőle baj, Thurman egy vállrándítással, és egy biccentéssel intézte el az esetet.

denverpost_com.jpg

forrás: denverpost.com

Keith a meccs utolsó negyedére teljesen taktikus, kívülről folytatott bokszra váltott, könnyedén, laza ütésekkel próbálkozott, így az agresszor szerepe Dannyre hárult. Végre-valahára, elérve a 10. menetig, a közönség sem fújolással fejezte ki a meccs iránti érzéseit, hanem a „Daaanny, Daaaanny, Daaaanny” rigmussal buzdította a philadelphiait. Az, hogy ilyen sok idő kellett nekik a normális szurkoláshoz, amit amúgy elég rövid ideig folytattak, nem keltett bennem túl jó benyomást… Ezt a felvonást amúgy sikerült is uralnia Garciának, de nem sikerült kárt tennie Thurmanben, aki azért túlzottan nem játszott alárendelt szerepet, és az utolsó tíz másodpercben ismét kemény hirig bontakozott ki a résztvevők között. Ezúttal Garcia találataival zárult az etap, és még épp időben, a gong előtt vitte be ezeket.

A 11. menet szorosan alakult, úgy hiszem, hogy a továbbra is elmozgó Thurman vitte be a látványosabb találatokat (a legszebb talán egy kiváló ütemben ütött bal-jobb horog összetétel volt fejre), viszont túlzottan hátrált, és „csalta” a másodperceket. Danny töretlenül jött előre, ismét hipergyors ütésekkel teleszőtt verekedések alakultak ki közöttük az utolsó pillanatokban, de még most sem éreztem olyan nagyon meggyőzőnek Garciát. Ennek ellenére, mivel ellenfele most már nagyon a biztonságra törekedett, neki adtam a menetet. Aztán Garcia, Thurman sarka felé vette az irányt, Keith pedig intett neki, és megpaskolta a karját, mintha azt mondaná: „Haver, az az én helyem, neked a másik irányba kell menned!” Vicces jelenet volt, de azt hiszem, mindent elmond a két bajnok állapotáról.

doublegsports_com.jpg

forrás: doublegsports.com

A záró kört mindig megelőző, szabályban előírt kesztyű-összeütés előtt Keith már a magasba emelte a jobbját, nem lep meg, hogy nyeregben érezte magát. Garciának három perce maradt csupán, hogy megváltsa a világot. Ehhez képest már az első pillanatban pusztító, szóló jobbost vitt be állra a lábon folyamatosan mozgó Thurman! Garcia ütésállóságát mi sem példázza jobban, hogy meg sem ingott ettől az irgalmatlan pofontól. A közönség végre piros pontot is szerzett nálam, mert most már őszintén, és végre tényleg tüzesen állt oda kedvence mögé („Daaanny-Daaanny-Daaanny”), aki jött is előre, de csak nyomozta az elmozgó ellenfelet. Sajnos nem sikerült tisztán megütnie Thurmant, pedig nagy ütéseket húzott meg, de néhány testen elért találat után, ismét egy laza bal horog ült az állán. Engem személy szerint nagyon meglepett, hogy Thurman ennyire taktikusra vette a figurát, a mérkőzés előtt azt gondoltam, hogy minden pillanatban azon lesz, hogy kiüsse ellenfelét, ehhez képest pazar technikai megoldásokkal, és taktikai váltásokkal állt elő, amivel Garcia nem tudott mit kezdeni. Meg persze az erejével, és a gyorsaságával sem. Alig egy perc volt hátra, mikor Garcia végre többször is meg tudta ütni riválisát, de Thurman most sem jött zavarba, folytatta a körözést, és a könnyed, feltartó ütéseket. Aztán Garcia újra megsorozta, Thurman, mint egy kagyló, beburkolózott a köteleknél, így a testére irányuló kemény felütések hatástalanul haltak el képzeletbeli páncélján. A hátralévő tíz másodperchez érve már óriási volt a hangzavar az arénában, Garcia pedig mindent megtett, hogy valahogy még emlékezetessé tegye a mérkőzést; széles horgokkal és felütésekkel indult meg, kapott is egy tökéletes kontra felütést a gyomrára, majd keményen sorozták egymást, és ekkor, a piros sarokba terelődött összecsapás véget ért, megszólalt a gong. Danny rávigyorgott Keithre, aki rögtön felemelte a kezét. Nem lehet kérdés, hogy ő nyerte a meccset, még, ha nálam, a túlzott hátrálás miatt, ezt a menetet el is bukta.

forbesimg_com.jpg

forrás: forbesimg.com

Ahogy az szokás, el is özönlötték az emberek a szorítót, majd a kamera megmutatta a lepacsizó bajnokokat, és hallhattuk, hogy Thurman kijelenti, „Jó meccs”. Neki mindenképp az volt, Garciának már kevésbé. Számomra nem volt kérdés a győztes kiléte, mert a meccs már 9 menet után eldőlt, nem véletlenül vettek vissza a tempóból Thurmanék, és nálam is csak látszólag lett szoros a pontozás. Még így is kedveztem Garciának, mert több szoros menetet adtam neki, mint a másik bajnoknak. Amíg az eredményhirdetésre vártunk, kiírták az ütésstatisztikát, ami nem meglepően Thurman fölényét hirdette. Annyi érdekességet azért szolgáltatott, hogy megtudhattuk, kettejük közül Garcia volt a pontosabb (a meccs során nem így tűnt).

Ütésstatisztika: Egyenesek: Garcia: 212 (41) 19%; Thurman: 295 (45) 15%. Erős ütések: Garcia: 222 (89) 40%; Thurman: 275 (102) 37%. Összes: Garcia: 434 (130) 30%; Thurman: 570 (147) 26%.

Ezek után, már tényleg csak a formalitásnak tűnő pontozás volt hátra, amit Jimmy Lennon Jr hamarosan ki is hirdetett. És meghűlt a vér az ereimben, és felment bennem a pumpa, ahogy meghallottam, hogy a pontozás megosztott, vagyis valaki, valamelyik idióta Danny Garciát hozta ki győztesnek. „Ne merészeljétek!” – gondoltam, a legrosszabbtól, Thurman vesztesnek ítélésétől tartva. A következőket hallhattuk. John McKaie: 116-112 Keith Thurman. Kevin Morgan: 115-113 Danny Garcia (ez elmebetegség, komolyan erre nem tudok mást mondani, az ilyen nagyon durván pályát tévesztett, felőlem mehetne szemétszedőnek, vagy atomfizikusnak is, nem érdekel, csak bunyó közelében ne legyen! Bár belegondolva, valószínűleg mindkét szakmához hülye lenne.) És az utolsó pontozó, akinek így a kezében volt az igazság, és Keith Thurman jogos győzelmének a kulcsa, Joseph Pasquale eredménye következett. 115-113…

„És a győztes, aki még mindig veretlen, aki mostantól a WBA, és a WBC egyesített váltósúlyú világbajnoka (Garciáék nagyon elkezdtek örülni, pedig az elmondottak mindkettejükre igazak voltak)… KEITH „ONE-TIME” THURMAN!" Van igazság, az nyert, aki jobb volt, hála a megváltónak, Buddhának, és mindenkinek, kivéve ennek a szerencsétlen Kevin Morgannek. Komolyan semmi tiszteletem felé, és minden dühöm az efféle marhákra irányul ilyenkor, és elnézést kérek attól, aki nem kedveli a szókimondást, és ezt a fajta stílust, de ha ezt olvasod, gondolj bele, milyen gusztustalan csalás lett volna, ha itt valami okból, valami őrületes, elképzelhetetlen dolog miatt nem Thurman lesz a győztes. Az ilyen téves eredmények mindig megtépázzák, és visszavetik a bokszot, az ilyet nem szabad megengedni, az ilyen tévedéseket, még, ha ez most csak részleges volt is, könyörtelenül ki kell gyomlálni. Biztos, hogy egy évre eltiltanám minden felelős, ítélethozói ökölvívó tevékenységtől Morgant, és utána is csak akkor kaphatna engedélyt, ha számos teszten átment és megfelelt. (Megsúgom, Morgan azóta nyolc meccsen szerepelhetett pontozóként…) Elég volt az ilyen nem normális „hibákból”. De nevezzük nevén, csalásokból! Elég volt!

gettyimages_com_1.jpg

forrás: gettyimages.com

Thurmannek (28-0-0; 22KO) láthatóan nagyobb volt az öröme, minthogy fennakadjon ezen, neki nem is ez volt a dolga, ő megtette, amit kellett a győzelemért, és csak annyit mondott, „a bírók, azok bírok”, ennyi; nagyon laza vélemény. Gratulálok neki, karrierje legszebb, legnagyobb sikerét érte el, és végre magára csatolhatta azt a zöld övet, amire annyira vágyott, amit annyira el akart venni Garciától (33-1-0; 19KO). Mindkettejüknek további sok sikert, és legalább ilyen mérkőzéseket kívánok.

boxingnews24_com_3.jpg

forrás: boxingnews24.com

Pontozásom:

Danny Garcia vs Keith Thurman

  • 1.:  9-10
  • 2.:  9-10
  • 3.:  9-10
  • 4.:  10-9
  • 5.:  9-10
  • 6.:  10-9
  • 7.:  9-10
  • 8.:  9-10
  • 9.:  9-10
  • 10.: 10-9
  • 11.: 10-9
  • 12.: 10-9
  • Össz.: 113-115 Thurman

Hivatalos pontozás:

  • John McKaie: 112-116 Thurman
  • Kevin Morgan: 115-113 Garcia...
  • Joseph Pasquale: 113-115 Thurman
süti beállítások módosítása