A ring világa

A ring világa

A visszavágó előtti visszatekintő: Leo Santa Cruz vs Carl Frampton

2017. január 27. - Polnai Attila Márk

Heó!

A tavalyi, 2016-os év egyik legjobb mérkőzését rendezték meg júliusban, a Brooklyni Barclays Centerben. A résztvevők Leo Santa Cruz (32-0-1; 18KO) és Carl Frampton voltak (22-0-0; 14KO). Előbbi a pehelysúly WBA bajnoka, míg utóbbi a nagyharmatsúly WBA/IBF bajnoka volt. Frampton a súlycsoportváltás mellett döntött, és megcélozta a pehelysúly uralkodóját, hogy ő legyen az első észak-ír bokszoló, aki a történelem során elsőként, két súlycsoportban ér fel a világbajnoki csúcsra. Következő soraimból kiderül, sikerült-e neki, vagy, hogy a mexikói meg tudta-e őrizni elsőségét. Kiváló mérkőzésük azért vált aktuálissá, mert most hétvégén, 2017.01.28.-án egy visszavágó keretében újra összecsapnak egymással. Igyekszem bemutatni őket, amelyet a következő bejegyzésemben, a megszokott beharangozóval kívánok kiegészíteni. Remélem, olyan, vagy legalább hasonlóan jó mérkőzést fognak vívni, mint először. Jöjjön hát első mérkőzésük. Pontosabban a bevonulás.

carl-frampton-vs-leo-santa-cruz-1.jpg

Ahogy a kommentátorok szavaiból, és hamarosan a levegő remegéséből, az izzó hangulatból kiderül, bizony az elsőként érkező kihívót, Carl Framptont elkísérte a népes ír szurkolósereg. A Feed from desire című számra érkező észak-ír bajnok a szurkolók jól hallható tombolásától kísérve érkezett a ringbe, a dal ritmusait zengő írek heves, szeretetteljes éneke közben. Leo Santa Cruz érkezése kissé negatívabb hangulatban telt, hiszen az egyértelműen hangosabb írek ezúttal fújolással fejezték ki "szimpátiájukat", így meg nem tudnám mondani, hogy milyen zenét választott a világbajnok. A lényeg, hogy paprikás, igencsak túlfűtött hangulat uralkodik. Elképesztően jó lehet, ír, észak-ír, skót, angol, brit, Egyesült Királyságbeli bunyósnak, és hősnek lenni. A bemutatásnál is irigylésre méltó éljenzés fogadja a "Jackal", vagyis "Sakál" becenevű Framptont. A "Terremoto", vagyis "Földrengés" becenevű Santa Cruz bemutatását is sokan ünneplik, de a hangerő elenyészik az írek zaja mellett. Kicsit nekem a mexikói tűnik megilletődöttebbnek.

12roundsxmas_round-11_ed-diller_0.jpg

1. menet. "Ooolééé, oléé, olé olé, oolééé, ooléééé... OOOOLÉÉÉÉ, OLÉ, OLÉ, OLÉÉÉÉ, OOOLÉÉÉÉÉ, OOOOLÉÉÉÉÉ". Alighogy elindul a menet, az írek rákezdenek, még fokozzák is a hangerőt, nem lehet emellett szó nélkül elmenni, aki ettől nem lesz libabőrös, az semmitől. Na, de hogy most már a meccsről is írjak, Frampton kezd jobban; ugrasztgatja ellenfelét, akit balokkal előzget meg, egy horga is talál, majd rövidesen remek jobb egyenessel támad. Hamarosan a bajnok horga is beakad, majd összecsapnak, a heves ütésváltásban nincsenek tiszta találatok, de annál inkább érezhető, hogy izzik a levegő. Bal felütés jön testre-fejre Cruztól, mire azonnali Frampton jobb csapott a válasz. Méricskélik és tesztelgetik egymást, figyelik, mire mit reagál a másik; az előrejövő Cruz elől gyakran kitér Frampton, és jól is veszi ki magát, de így is befér egy-két kisebb találat. A menet utolsó támadása Framptoné, aki szorosan, de elvitte a nyitó felvonást. 9-10.

boxing-santa-cruz-vs-frampton.jpg

2. Frampton jól ver bele a támadó mexikóiba egy bal felütést testre, majd mikor megállnak, rátesz még kettőt, ballal-jobbal, amire csak egy hasonló válasz érkezik. Aztán alaposan megszórják egymást, ismét Frampton felütés testre, majd rögtön egy kemény horog fejre Cruztól. A Sakál jobban mozgatja ellenfelét, újra és újra, remek ütemben ver bele a másik támadásába, testütései gyorsak, pontosak, és erőteljesek. Időről-időre egymásnak esnek, verekedéseikben felváltva találnak, de inkább a kihívó a meggyőző. Újfent az ő pillanatai jönnek, okos, gondolkodó boksszal reagál Cruz előretöréseire, ugrasztja, mozgatja, törzsből hajlong, és ellép a bajnok támadásai elől, majd ragyogó szóló jobb csapottal talál fejen, mesteri! Cruz jön előre, üt, és ebbe soroz bele Frampton, egy rövid bal horoggal remek ütemben, tisztán talál, és Santa Cruz megtántorodik! Santa Cruz meg van fogva! Frampton rögtön ott van a nyakán, két kemény horoggal jelzi, hogy észlelte a zavart, de azért annál jóval több esze van, hogy őrült módjára rohamozzon, ahhoz túl veszélyes az ellenfél. Próbálkozik is Cruz, azonban megint beszed három ütést, viszont nem tűnik roggyantnak, csak hát Frampton most nagyon él. Közben folyamatos az "Ooolééé, olé, olé, olééé", imádom! Újra összeakaszkodnak, megint pusztító felütés bordára a Sakáltól, de Cruz is odateszi magát! Hú, milyen menet volt! Serceg az izzó levegő! Frampton, 9-10, össz: 18-20. A szünetben is zeng a csarnok az írektől...

carl-frampton-v-leo-santa-cruz-wba-super-featherweight-fight_1.jpg

3. "San-ta Cruz! San-ta Cruz! SAN-TA CRUZ! SAN-TA CRUZ!" Beleerősít a mexikói tábor is, jól van, jól van, szinte focimeccs hangulat van. A ringben most is Frampton akarata érvényesül, gyakran hátrál, és kiválóan kontráz, vagy előzi meg riválisát. Nagyon pontosan üt, bár ez eleve erőssége! Pazar felütés Framptontól, amire rögtön érkezik a bal-jobb, válaszként Cruztól! Ritmusváltás Framptontól, négy ütést visz be villámgyorsan, Santa Cruz válasza nem talál, mire Frampton egy újabb találatot ér el! Aztán egy bal-jobb is talál a kihívótól, ám azért most Santa Cruz jobb egyenese is befér fejre. Jobb horog testre az észak-írtől, majd már ott sincs, így nem kaphat ütést! Újabb remek fogadó balos, az írek olézásától 1000°-on ég a csarnok. Frampton ihletett formában bokszol, 9-10 neki, 27-30.

carl-frampton-v-leo-santa-cruz-wba-super-featherweight-fightkhjkjh.jpg

A szünetben mutatják a korábbi világbajnokot, a szintén észak-ír, mai napig nemzeti hősnek számító Barry McGuigant, aki műanyag flakonnal a kezében árnyékol a ring mellett, és Frampton, valamint a mérkőzés minden rezdülésére reagál. Óriási Frampton szurkoló, akinek egyben a menedzsere is, és minden meccsét a ring közvetlen közelében szurkolva tekinti meg. Óriási képek!

leo-santa-cruz-vs_-carl-frampton-mvp-rbrboxing-25.jpg

4. Behajlós bal felütés talál testre Framptontól, ez megint kemény, és határozott csapás volt! Santa Cruz egyelőre nem találja az ellenszerét, bár most majdnem talál egy nagy jobb horoggal, sőt, ahogy tovább próbálkozik, bal egyenese fejre már érvényes találat. Aztán Frampton megsorozza, ismét növelve a fölényét. Uhh, aztán a balokkal előretörő Santa Cruz állába Frampton könyörtelen, és parádés bal horgot vág bele! Rövidesen jó bal felütés testre az észak-írtől. Gyönyörű! Aztán együtt is találnak, míg az egyik ilyen verekedésnél kőkemény bal horog csapódik a kihívó fejébe, ez most Santa Cruz pillanata volt! Kisebb kiadásban Frampton vissza is adja, megy minden tovább, ahogy eddig. Hú, nagyon felpörögnek az események, kegyetlen adok-kapok alakul ki, mindketten találnak, hol kisebb, hol nagyobb ütésekkel. Frampton bal horgok fejen, mire azt hinnénk, hogy ennyi volt, Santa Cruz szintén beköszön fejen, legalább olyan keményen! Búcsúzóul Frampton bal horog talál fejen! Ez is az ő menete, 9-10; 36-40. A szünetben ír zene szól, mintha nem lenne így is frenetikus a hangulat. Rendesen leizzadok a meccs nézésében... Viszont Santa Cruznak ki kell találnia valamit, mert bár őrületesen jó meneteket produkálnak, nem eléggé eredményes, ideje lenne menetet nyernie...

frampton-carl-frampton-santa-cruz_3755119.jpg

5. Gyönyörű fejre mért Frampton tempó jobbossal indul a menet. Az észak-ír végig uralja a felvonást, már-már tényleg könnyedén bokszol, védekezése könyvbe illő, elhajlással, ellépéssel, és persze megelőzéssel is pazar. Mikor ütést kap, néhány másodpercre rá visszaadja, nincs benne hiba. És pontos! Ördögien precízen kivitelezi az ütéseit, alig vannak felesleges mozdulatai! Páratlan találatokat ér el újra, és újra, de Santa Cruz nem adja fel, nem olyan fából faragták! De hiába, a menet vége felé újabb bal horga zúg el, amire rögtön egy pontos, ugyanilyen, szűkebb kivitelezésű válasz érkezik az állára. A gong pillanatában egy jobbos is befér Framptontól. Ez ismét a kihívó menete, 9-10; 45-50.

leo-santa-cruz-vs_-carl-frampton-mvp-rbrboxing-10.jpg

6. Frampton ismét hátramenetben talál, bal horgára szavak sincsenek, olyan jól, és pontosan üti. Fejen és testen is ad belőle, igazságos elosztásban egyet-egyet. És újabb kontra bal horga talál fejen, majd ottmarad ütőtávon belül, Santa Cruz pedig él a lehetőséggel, és dupla bal horgot visz be, ő is fejen kínálja meg az ellenfelet! Aztán fejen talál Cruz, majd Frampton, majd Cruz, és újra Frampton, azonnal kérlelhetetlen verekedés bontakozik ki közöttük. Uhh, a nagy hirigben most Santa Cruz komoly jobbosa akad be fejre, ezúttal ő a pontosabb. Igen, ezt kéne erőltetnie, most jobbal-ballal is komoly horgokat húz meg, gyors és könnyed ütéseivel felülkerekedik. Aztán már egyikük sem üt sem könnyed, sem gyors ütéseket, mindketten megrángatják a csapásaikat, és kegyetlenül osztják egymást! Sok ütésük védett, vagy nem egészen tiszta, de így is van, amelyik beakad! Aztán Frampton visszaáll a saját bokszára, elmozog, és hajlongással védekezik, Santa Cruz el is vigyorodik, hogy megint nem tudja eltalálni. Aztán már kevésbé vigyorog, mikor Frampton ismét bever neki párat. Újabb hirigelés alakul ki, és Santa Cruz ismét megmutatja, hogy miért ő a világbajnok, pokoli kemény horgokkal bombázza Frampton fejét! A menet végéhez érve bal-jobb felütése talál testre, majd fejre is bevisz váltott kézzel két horgot, ez most, ez a lenyűgözően izgalmas menet a bajnoké. 10-9; 55-59.

carl-frampton-leo-santa-cruz-boxing_3755292.jpg

7. Nem csitulnak a kedélyek ebben a menetben sem, Santa Cruz kombinatívabb lett, és ez jó neki, jobban érzi a bunyót! Többször összecsapnak, sok ütést indítanak mindketten, és bár a kihívó is talál, érezhetően a feljavuló Santa Cruz tartja kezében az eseményeket. A mexikói egyenesekből is többet próbál, így Framptonnak nehezebb is úgy védekeznie, ahogy eddig, de azért nem kell félteni. Szorosabbá is válik a menet, ahogy ő kezdi el ismét a saját, ugrasztgatós bunyóját erőltetni, de Santa Cruz ismét kiveszi a kezéből a stafétát, és kiválóan variálja támadásait, egyeneseket üt testre, majd onnan jön fel fejre, ezt többször is elsüti, nem egy találata igencsak dinamikus. Santa Cruz 10-9; 65-68.

frampton-carl-frampton-santa-cruz_3755100.jpg

8. Hullámzóan indul a menet, felváltva visznek be ütéseket, aztán Frampton tiszteletet parancsoló felütéseket húz meg, ezúttal nagyon határozottan, verekedésben is felül akarja múlni a bajnokot. Santa Cruz üt többet (ez az egész meccsre jellemző), de Frampton jobb arányban talál, több hangsúlyos ütéssel uralkodik, ritmusváltásai kiemelkedőek. Aztán Santa Cruz bal felütés testre, Frampton bal horog fejre! Egy szempillantás nem telt el a kis csörte alatt. Alig van olyan, hogy ne vernék keresztbe, vagy kontráznák meg egymást! Eltelik a menet első fele, mire a folyamatosan tomboló közönség megint felhördül, bal-jobb horog villámgyorsan fejre Framptontól! Tovább hajtják egymást, ám a menet végén ismét Frampton az, aki talál, előbb egy remek, éles bal horog állra, majd rövidesen egy jobbos is befér a bajnok fejére. Frampton újabb menetet vitt el, 9-10; 74-78.

frampton-carl-frampton-leo-santa-cruz_3755083.jpg

9. Ismét az észak-ír kezd jobban, megszokott balosait fejre viszi be, majd hamarosan jobb felütésekkel vált testre, hogy tovább keserítse a bajnok életét. A verekedésből is jobban jön most ki az észak-írek hőse, aki ezúttal az ütésváltás közben is koncentrál a védekezésére. Santa Cruz felpörög, miután tisztán, keményen talál fejen egy jobbossal, azonban sorozása elől a kihívó csak elhúzgálja a fejét, okosan nem megy bele a hirigbe, így viszonylag simán megússza az esetet. Ez is a Sakál menete, 9-10; 83-88.

frampton1_7-30-16_1.jpg

10. Balokkal, dupla balokkal piszkálgatja riválisát Santa Cruz, aztán kap egy balost, ám ő keményebben vág vissza bal-jobbal fejre, érdekesen indul ez a felvonás is. A mexikói gyors, és könnyed kombinációkat pörgetve dominálja a menetet, gyakran remek, nem túl erős ütéseket visz be. Szoros a menet, de ez érezhetően az övé. Nem maradt sok ideje a fordításra. Santa Cruz 10-9; 93-97; következzenek a bajnoki menetek.

frampton-santa-cruz-3.jpg

11. Őrületes, amit ez a két világbajnok véghezvisz ma! Félelmetes iramú verekedésbe bonyolódnak, Frampton kemény bal horgai még mindig pazarul működnek, de Santa Cruz most hűen a becenevéhez, földrengető bombákat visz be az észak-ír fejére. És, bár a föld talán megremeg, Framptonnak, azon felül, hogy ezekbe szépen belenézett, semmi baja! Könny és vízfakasztó pofonokat visznek be egymásnak, most már szinte egybeolvadnak az ütések forgatagában, alig-alig lehet kihámozni, hogy épp melyikük kerekedik felül az adott pillanatban, hősies küzdelmet láthatunk! Nincs semmi üresjárat! Újabb pusztító jobbos fejre Santa Cruztól, borzalmasan nagyot küzd, de hát egy mexikói világbajnoktól nem is nagyon várhat mást az ember. Hirigelés közben ér véget a menet, amely Santa Cruzé! Több látványos találatot ért el, nincs kérdés, hogy az övé. 10-9; 103-106.

carl-frampton-v-leo-santa-cruz-wba-super-featherweight-fightt.jpg

12. Utolsó menet, magával ragadó ováció, és őrületes hangulat. Így indulnak el a befejező felvonásra ebben a drámai akciószíndarabban. Önkívületben esnek egymásnak, ez már tényleg a szív diadala, de mindkettejüknél. Santa Cruz kezd jobban, ahogy az előző menetben is, úgy most is ő viszi be a látványos találatokat, és emellett kegyetlenül sorozza a kihívót. A kihívót, aki nagyjából ugyanezt műveli, már nem lépked hátra, már alig védekezik, átadja magát a szenvedélynek, a hév őt is magával ragadja, és nem áll le. Sem ő, sem a bajnok nem áll le, mindketten tombolnak. Most Frampton ér el komolyabb találatokat, bal horga kiemeli Santa Cruz fejét, aki ennek ellenére sem rogy meg. Tényleg! Egyikük sem rogy meg, fantasztikus! Pedig sokak ilyen ütésektől már eszméletüket vesztenék! Sőt, Frampton annyira élvezi, hogy még ösztökéli, még kéri is a bajnokot, hogy jöjjön, küzdjenek, mutassák meg, mit tudnak! Embertelen, szavaim sincsenek erre az öldöklő küzdelemre. "Ooolééé, olé, olé, oooléééé"; talán ettől több szó nem is kell ide, elmondják a szurkolók, hogy miről is szól ez az egész. Ahogy írtam, tényleg nincs olyan pillanat, hogy ne vernék keresztbe, vagy kontráznák meg egymást! Egy merő hirigelés az egész utolsó menet! Szinte nem volt olyan pillanat, ahol ne rázott volna ki a hideg, ahol ne meredtek volna égnek a szőrszálaim. Az utolsó másodpercekben sem kímélik egymást, egy szusszanásra sem állnak le! Vége! Hamarosan összeölelkeznek, brutálisan nagyot küzdöttek! Mosolyognak mindketten, jól esően elfáradtak, és jó alaposan próbára tették egymást. Elképesztő küzdelem volt. Az utolsó menetet mindketten megérdemelnék, de én úgy érzem, hogy Frampton először a meccs során, ebben a kegyetlen verekedésben is felülmúlta a bajnokot. Nálam ez a kihívó menete. 9-10; 112-116.

maxresdefault_5.jpg

leo-santa-cruz-vs_-carl-frampton-2.jpg

leo-santa-cruz-vs_-carl-frampton-brant-wilson-rbrboxing-1.jpg

Az eredményhirdetés előtt megmutatták Barry McGuigant, aki lehajtott fejjel imádkozott, hogy a kegyeltje győzelmét hirdessék ki. A közönség türelmetlen, az észak-írek még mindig hangosabbak, éljenzik a bajnokukat. Nagy nehezen elérkezik a pillanat, Jimmy Lennon Jr bejelenteni a pontozás arányát.

  • Guido Cavalleri: 114-114
  • Frank Lombardi: 112-116 Frampton
  • Tom Schreck: 111-117 Frampton

Őrületes ováció, önfeledt ünneplés, megható pillanatok. Carl "Sakál" Frampton győzelmet arat, és ezzel Észak-Írország első, két súlycsoportban bajnoki címet szerző bokszolója! Gratulálok neki, nagyon megérdemelte. Barry McGuigan elsírja magát örömében. Majdnem én is bekönnyezek, annyira tetszik az egész, meg persze az is, hogy a pontozás is rendben volt, minden nagyon jól van így, ahogy van. Mellesleg Harvey Dock bírónak, ha egyszer kellett valami miatt közbeavatkoznia, akkor sokat mondok. Kevés dolga volt, jól vezette a meccset, amely amellett, hogy kiélezett, nagy iramú, és remek küzdelmet hozott, hihetetlenül sportszerű is volt.

frampton1000.jpg

leo-santa-cruz-vs_-carl-frampton-mvp-rbrboxing-5.jpg

Balra Barry McGuigan, középen az új bajnok, hátul, kalapban Santa Cruz édesapja látható:

carl-frampton-v-leo-santa-cruz-wba-super-featherweight-fightmcguigan.jpg

Nyilatkozataikban a felek ugyanolyan szimpatikusak maradnak, mint a meccsen. Santa Cruz visszavágóról beszél, ha jól értem Los Angelesben szeretné, de elmondja, hogy Belfastba is elmegy (azóta kiderült, hogy Las Vegas, és az MGM Grand lett a befutó). Az új bajnok köszönetet mond, természetesen a közönségének is, akik valami hihetetlen módon rajongják, és imádják. Nagyon jó élményekkel gazdagodtam a két bajnok meccse által. Most már értitek, miért írtam az elején, hogy remélem, a visszavágó is hasonló izgalmakat fog tartogatni. Mindent bele srácok! Zárásként a pontozólapomot láthatjátok. Heósztok.

Pontozólapom:

Leo Santa Cruz vs Carl Frampton

  • 1.:  9-10
  • 2.:  9-10
  • 3.:  9-10
  • 4.:  9-10
  • 5.:  9-10
  • 6.:  10-9
  • 7.:  10-9
  • 8.:  9-10
  • 9.:  9-10
  • 10.: 10-9
  • 11.: 10-9
  • 12.: 9-10
  • Össz.: 112-116
süti beállítások módosítása