A ring világa

A ring világa

"Ha év vége lenne, ez lenne az év meccse! De szerencsénkre, hol van még az év vége?"

Badou Jack vs James DeGale

2017. január 17. - Polnai Attila Márk

Heósztok!

A beharangozóban már bemutattam a két résztvevőt; Badou "The Ripper" Jack és James "Chunky" DeGale csatája fog most következni. Még egyszer, a helyszín: USA, New York, Brooklyn, Barclays Center. Dátum: 2017.01.14. Jó szórakozást!

hq720.jpg

A WBC bajnoka, Badou, terepmintás ruhában, egy szavaló rapper kíséretében, csapatának tagjaival érkezik a ringbe. Az IBF királya, James, nem sokkal utána követi, annyira jó érzés, szinte fellélegzem, hogy már nem olyan fellengzős, mint régen. Mindkét fiú arcán koncentráltság, halvány idegesség, büszkeség, és magabiztosság keveredik. Hamarosan bemutatják a résztvevőket; a mérkőzést Arthur Mercante vezeti, akit immár nem Junior-ként, hanem simán Arthur Mercante-ként mutatnak be. Édesapja, isten nyugosztalja, legendás bíró volt, az ő nyomdokain lépked, és igencsak rutinos bírónak számít, reméljük, jól vezeti majd ezt az összecsapást... A srácok arcán idegességgel vegyes határozottság látszik. És hála az égnek, DeGale, profi korszakának elejéhez képest, jóval visszafogottabban, és mégis ezerszer inkább erőt sugárzóan emeli fel kezét, és mered az égre, mikor kimondják a nevét. Egy érett, felnőtt embert látok, nem pedig egy sihedert, akit képtelenség volt komolyan venni. Kezdődjék a mérkőzés.

1. menet. Méregetik, piszkálgatják egymást, tétova próbálkozások mindkét oldalon, Jack testre üt egyenest, Chunky fejre. Aztán DeGale ritmust vált, több energikusabb ütést elenged, Badou azonban résen van, az ütések a fedezékén landolnak, de ez egy szép jelenet volt. Röviddel ezután Chunky egy könnyed, hátsó kezes egyenessel lép be, amivel testen talál, majd fog, a bíró szétválasztja őket. Aztán Badou talál testen egy bal egyenessel, mire Chunky rögtön válaszol fejre egy hátsó csapottal. Aztán testre is próbálkozik az angol, rövidesen pedig Badou bal egyenese fejen még épp eléri ellenfelét, de az rögtön, ismételten egy belépős egyenessel támad fejre, hogy a kapaszkodásnál Badou már a testét csépelje. Elég szoros menet! DeGale tartja a távot, köröz, Jack egy előkészítetlen jobb horoggal próbálkozik, de nem talál. Aztán DeGale, ahogy szembefordul vele, újfent beugrik egy bal egyenessel, amivel eltalálja a svéd fejét, aki padlón van! Padlón van Badou Jack! Még jó, hogy épp kitértem rá, hogy szoros a menet, hát így már nem az. De mi lesz most? Jack feláll, még szép! DeGale azonnal keményebb csapásokkal igyekszik még jobban megzavarni ellenfelét, de ütései elhalnak a fedezéken, Jacken nem látszik, hogy meg lenne fogva. Lehet, hogy csak átszaladt rajta ez a pofon, vagy nem jól állt a lábán. De leütés volt egyértelműen, így DeGale viszi a menetet, 8-10 arányban.

nintchdbpict000294437785.jpg

2. DeGale ott folytatja, ahol abbahagyta: azonnal talál bal egyenessel, amire rátesz egy horgot is, ugyanazzal a kézzel. Aztán ugrasztgatják egymást, és DeGale könnyed jobb egyenese fér be a fedezék közé, néhány másodperc múlva pedig újfent, most már a sokadik belépős balossal találja el Jack fejét. A Rippernek egyelőre nem ízlik ez a mozgékony harcmodor, ez látszik. Badou testen próbál aláverni, de válaszként ismét ütést kap. Aztán borda tájékra két jobb felütése is talál, mármint DeGale bordáiról van szó. Igen, most Jack elkezdett testre kezdeményezni, aztán fejre is felhúzza, most ő talál. Chunky nem sokáig tétlenkedik, többször is fejre irányítja ütéseit, melyek egy része ismét csak a kesztyűkbe csapódik. Pár másodperc múlva széles bal horog fér be Jack fejére. DeGale egy hármas kombinációval támad, ám most, hogy nyitva marad, Badou beleüt egy jobbost, és tisztán talál fejen! Testre is jól üt, ám DeGale fejre mért felütésekkel reagál a szimpla találatra. Elég nagy a tempó, az utolsó pillanatban is DeGale húz meg pár horgot, és megszólal a gong, mellyel egy időben elzúg egy horog Badou-tól is. Ez is DeGale menet, 9-10, összesen: 17-20. Jó a meccs.

james-degale-in-action-against-badou-jackhhhhhh.jpg

3. DeGale eddig kiválóan bokszol, sokat mozog, és ezekből indít ütéseket, ezt csinálja ebben a menetben is. Jack most többet üt, a közönség soraiból felhangzik a "Ba-dou, Ba-dou, Ba-dou!" rigmus; a nézőkre is kezd átragadni a mérkőzés hangulata. Bordára visz be kemény bal felütést Badou, de abban a pillanatban visszakapja fejre, egy bal horog formájában! Jack tovább nyomul, de ütéseire jön vagy fél tucat válasz, igaz ezek nem találnak; ellenben Badou tovább rohamoz, felütései többször találnak, mint a riválistól érkezők. Folytatja, és jól teszi, ütései között pár másodperc szünet van, amíg cserkészi az angolt, de jobbal talál, felütés fejre, egyenes testre, ismét egyenes testre, és felütés fejre. Nem mind teljesen tiszta, de aztán újabb szóló jobbosa fér be fejre! Most pedig DeGale, aki alighanem megelégelte, ottmarad, indít öt-hat bombát, de a feszes fedezék ezeket is elnyeli. Jacknek tetszett a csörte, int is az angolnak, hogy gyerünk, folytassa. Ennek nem kéne felülnie DeGale-nek, neki azt kéne csinálnia, amit a nyitó felvonásokban. Mintha hallaná, amit mondok, elkezd hátra, és oldalra mozogni, el is zúg egy széles csapott Jacktől. Most volt egy értékelhető találata az angolnak is, aztán belharcban gyömöszölik egymást, de ez a harcmodor a svédnek fekszik jobban, be is ver egyet fejre. Hú, ez egy nagyon magas színvonalú meccs. Badou ismét talál, amire DeGale egy felütésekből álló sorozattal válaszol, ám Badou remekül használja a kettős fedezékét, ismét ezen puffan a pofonzuhatag. A hátralévő másodpercekben még négy Badou ütés talál. Szép volt. Jack első menete, 10-9; 27-29.

jack_degale_news.jpg

4. Eddig a meccs igazolja a várakozásaimat, eddig ezt a menetet, akárcsak ez előzőt, Jack tartja kézben, és ezt is rohamozással teszi. Amíg ő testen viszi be kőkemény felütéseit, addig DeGale széles horga száll el, neki többet kéne mozognia. Aztán belharcban DeGale felütése talál fejen, és ekkor ismét elkezd körözni, hogy rövidesen egy rég látott, belépős támadást vigyen véghez, és egy gyönyörű felütése landoljon Jack állán! Egy újabb ütésváltásuknál Jack ismét bunyóra ösztökéli DeGale-t, aki megenged egy félmosolyt, hogy aztán kemény, határozott bal egyenest kapjon a fejére! Hú, hogy húzza el aztán az angol a fejét egy erőteljes jobb felütés elől! Van itt minden, mint a búcsúban. Remek támadások, gyönyörű védések, hárítások, és fergeteges elmozgások! Az ökölvívás minden eleme és szépsége bemutatásra kerül; ezúttal DeGale ütése zúg el, és az összecsapásból Jack jön ki jobban. Bal felütés, jobb horog, bal felütés, mind fejre DeGale-től, az utolsóval talál is. Aztán, ahogy Jack tovább űzi, az angol horgot üt, nem talál, a svéd viszont ragyogóan keresztbeveri! Újabb bal horog talál fejre Jack-től, amire újabb támadást rögtönöz az angol, micsoda akciók vannak itt! Ez egy olyan meccs, amit látni kell. Ezt még talán egy laikus is úgy nézné, hogy tudná, a boksz magasiskoláját látja. Nagyon tetszik, több minden történt a négy menet, mint máskor egy teljes meccs során. Jack menet, 10-9; 37-38.

promo308728762.jpg

5. A dolgok csak annyiban változtak, hogy Chunky most többet mozog, és kezdeményezőbb is, a rakkolva előretörő Jack pedig eldob egy óriási bal kezes lengőt, köszönhetően az ellenfél remek mozgásának. És ugyanebből a cikázásból talál most fejre bal egyenessel DeGale, szép volt ez is, ezt tanítani sem könnyű, rengeteg türelem és gyakorlás kell ahhoz, hogy ezt valaki így tudja kivitelezni. Aztán beugrik egy bal kezessel, üt két horgot, ugyanazzal a kézzel, majd újabb balost postáz, és ezzel most nagyon szépen betalál! Méghozzá fejen, látványosan.

james-degale-in-action-against-badou-jack.jpg

Jack tudomást sem vesz róla, jön előre tovább, most DeGale nem üt, ellenben kapja a pofonokat, Jack mindkét kezével megszórja. Ez van, ha abbamarad a mozgás, és az ütésekkel történő megelőzés, de hát ezt nem lehet minden pillanatban bevetni, mert lehetetlen egy 12 menetes ütközet végéig bírni ezt erővel, olykor pihenni is kell, csak hát akkor meg ütéseket kap az ember. Nagy az iram, nagyon nagy! DeGale ottmarad verekedni, és testre szed be ütéseket, mígnem ő fejre mér egy kemény bal horgot! És ezután is az ő pillanatait láthatjuk, de sok ütése megint csak a fedezéken hal el, és nincs ideje gondolkodni sem, mert Jack nem hagy egy másodperc nyugtot sem, újra támad, és most ő talál. Jack marad lendületben, egy jobb egyenese után, megszokott felütéseivel talál, de nem telik bele tíz másodperc, már DeGale megy át támadásba, és mintha összefejeltek volna, Jack kinéz a bíróra, ám ez nagy hiba, mert DeGale nem áll le, így két-három találatot is bevisz fejre.

Az utolsó másodpercek ismét kiegyenlítettek, nagyon szoros menet, én emiatt a reklamálós hiba miatt DeGale-nek fogom adni a menetet, megszólal a gong, és PUFF!, a gong után még a bunyó hevében Jack elenged egy jobbost, és Arthur Mercante vezetőbíró, aki ott van a nyakukon, hogy szétválasztja őket, ütést kap! Alighanem le is padlózna, de Jack azzal a lendülettel elkapja, és megtartja, hú, ez nem tett jót Mercante egyensúlyának, de úgy tűnik, rendben van! Hát itt tényleg minden előfordulhat ma, mindenre láthatunk példát! Szerencsére nincs semmi baj, Mercante nem szívja mellre a dolgot, ez előfordul, összeölelkeznek Jackkel, micsoda jelenet, természetesen nincs intés, hiába gong utáni ütés volt. Hú, azért mázli, hogy nem nézett bele teljesen ebbe a horogba, de azért tisztán eltalálta, kér is egy törülközőt, amivel megtörli a kissé bepirosodott arcát, majd Jackék sarkához megy, tőlük vizet kér, iszik is egyet a spori. Elképesztő. Szóval ott tartottam, hogy a menetet, ami nagyon szoros volt DeGale-nek adom, 9-10; 46-48.

nintchdbpict0002944393381.jpg

6. Ismét az angol kezd jobban, de rögtön kap egy kontra bal horgot fejre, így Jack újra rohamozni kezd. A Ripper jóval súlyosabb találatokkal operál, főleg testre hegyezi ki az akcióit, ám rövidesen DeGale próbálkozik fejre, persze ezek szokás szerint a kesztyűs pajzson dübörögnek. Uhh, az irányítást látszólag átvevő angol aztán a mérkőzés legkeményebb testütését nyeli be, ez láthatóan nem ízlett neki, de hát ki szereti, ha így gyomorszájon vágják? És Jack tovább menetel, újabb testrakétákat lő ki, fejen is talál, majd ismét, alig az övvonal fölé érkeznek könnyfakasztó csapásai. Jobb felütés állra, tovább űzi az angolt, bal horog fejre, aztán a kötelekhez szoruló ellenfél számos újabb találatot kénytelen elszenvedni, mert Jack immár kíméletlenül sorozza. És úgy tűnik, hogy, bár talán ezt várná az ember, DeGale nincs gondban, leengedi a kezeit, és hajlongva igyekszik kitérni a kombinációk elől! Hú, itt most azért Jack nagy fölénybe kerül, újabbnál újabb ütésekkel borítja el riválisát, aki az utolsó pillanatokban még azért visszasoroz! Hát mi van itt?! A gong után összenéznek, Jacknek jobb a kedve, elégedett, de látszik, hogy mindketten élvezik. Jack nagyon elkapta azt a bizonyos fonalat, talán a legegyértelműbb menet, ha a leütéses első felvonást nem számítjuk. Jack, 10-9; 56-57.

badou-jack-v-james-degale99999.jpg

A szünetben mutatták, hogy a menet közben Mayweather együtt él a bunyósával, vagy pártfogoltjával, és a ring közvetlen közelében cirkálva szurkol neki. Nagyon szimpatikus számomra ez a fajta beleélés, és szurkolás, Floyd ezzel igazán emberközelinek mutatkozik. Ha promóterként így átéli, mi lenne, ha edzőként lenne jelen Jack sarkában? Na, de erről ennyit, mert a ringben is történik nem kevés esemény, folytatódjon hát.

7. Most ismét a sokat mozgó DeGale-t láthatjuk, aligha volt ínyére az előző menetben történt ütlegelés, és nem valószínű, hogy megdicsérték volna a sarokban a látottakért. Mozog-mozog, de egyelőre nem üt, kap viszont két kőkemény fejütést, merthogy Jack mit sem változtatott a stílusán, miért is tette volna? Eddig az elmozgáson kívül nem sok mindent csinált az angol, ám megtörte a csendet, és ezt egy remek ritmusváltással tette, úgy tűnik, lassan túl van a nehézségeken. Ismét zúg a "Ba-dou, Ba-dou" kórus, óriási lelki erőre lehet szükség ilyen közegben bunyózni, de hiába a szurkolók, DeGale ismételten remek találatokat visz be! Egyébként az angol jobb szeménél kisebb duzzanat látható, de azt hiszem a másik oldal is dagadásnak indult. Olykor alapállást változtat, de most Jack az, aki eltalálja. Sőt, kemény jobb egyenes ül DeGale fültövének táján, ám nem telik bele egy szempillantás, és már az olimpiai bajnok gyors sorozata következik. Óóó, és milyen megoldások megint az angoltól, több sorozatot is rápörget a svédre, majd ragyogó, tiszta felütéssel talál állon a kesztyűk között. Ez olyan gyönyörű volt, hogy már csak emiatt is neki kéne adni ezt a menetet, de eleve olyan hajrát produkált, amivel bebiztosította magának a 10-9-et. Még Jack próbálkozik a végén, de Chunky okosan kiveszi magát, valószínűleg érzi, hogy ez a menet megvolt. 9-10 tehát DeGale-nek; 65-67.

james-degale-vs-badou-jack.jpg

8. Jack azonnal egy határozott jobb csapottal kezdi a felvonást! Nem talál tisztán, de szokásához híven nem lankad, és további találatokat visz be a hajtóvadászat során. Uhh, aztán egy nagyon kemény, tiszta jobb egyenessel veri állon DeGale-t, hát van feje az angolnak! DeGale most képtelen eltáncolni, Jack kíméletlenül megsorozza, kiveri az angol foggumiját is, de mivel folyamatos ütészápor van, Mercante nagyon helyesen nem állítja le a küzdelmet, csak magához veszi a padlóra hullott segédeszközt. Jack teljesen begőzölve rohamoz, egyik ütését a másik után húzza meg, és ezeket DeGale kénytelen fogvédő nélkül átvészelni! Kemény szabály, hogy a bíró a meccs folyamatossága miatt nem állíthatja le ilyenkor az ütközetet, de hát ettől is olyan kíméletlen sport a bunyó, ez is az egyik szépsége. Chunkynak nagyon nehéz pillanatokat kell átvészelnie, képes lesz rá, vagy talán Jacknek sikerül bedarálnia?... Nem. Igazán meg sem rendíti, "csak" kemény ütésekkel püföli, és most van egy pillanatnyi üresjárat, így Mercante megállítja a meccset, és a sarokba vezeti DeGale-t, akinek lemossák, és berakják a fogvédőjét.

Hoppá Mercante arca is véres, alighanem az ötödikben beszedett ütéstől. Micsoda óriási meccs ez már, hát itt még a bíró is vérzik? Úgy tűnik, igen. A kis pauza után Jack folytatja az ostromot, felütésekkel talál fejen, majd sokszor testen, gyomron is. Megállnak egymással szemben, olykor egymás vállgödrében a fejük, úgy csépelik egymást, de hiába DeGale bátorsága, ebből a szituációból is Jack jön ki jobban, sokkal többször, sokkal keményebben talál! Öldöklő az iram! A menet végéhez közeledve Jack további bombákat, felütéseket juttat célba, DeGale pedig elkeseredetten küzd a túlélésért, és a győzelemért, de ez a menet tisztán a svéd bunyósé. Borzasztó kemény felvonás volt! Miből van DeGale feje, én nem tudom, de szüksége lesz rá, ha a folytatásban sem tud majd eltáncolni. Jack 10-9; 75-76.

badou_jack_vs_james_degale_87976832-e1484457835616.jpg

A szünetben Mercante megtörli az arcát, talán valamelyik Bajnok vére, alighanem az angolé fröccsent rá...

9. Újabb tempós menet, és hihetetlen, mennyire az akaratról szól egy-egy ilyen harcias küzdelem. DeGale, hiába kapott nagy verést az előző etapban, nem adja fel, hajtja a győzelemre való, mindenen átsegítő törekvés, de Jack most is felülmúlja. A svéd továbbra is remekül védi magát a kezeivel, és még mindig tökéletesen koncentrál, emellett pedig sokkal pontosabb, mint riválisa. Ebben a menetben összeszedettsége, és pontossága a kulcs a dominanciájához, ami egy ragyogó bal horogban csúcsosodik ki, amely nyomán újfent kiesik DeGale fogvédője. Vagy kiköpte? Úgy tűnt, de nem hinném, hogy az időt szeretné ezzel húzni, és oxigénproblémái lennének. Szerencsére most testre kap ütéseket, mert a menetet most sem állítják meg, sőt utána még ő visz be egy remek sorozatot, mindezt a küzdelem lángoló hevében, foggumi nélkül. Uhh, aztán fejre és testre is alátesz jobbal egy-egy felütést Jack, ez valami embertelen, és rendkívül hősies. Ez most ismét kérdés nélkül Jack menete, 10-9; 85-85!

image2222.jpg

A szünetben ismétlik a jelenetet, a fogvédő valósággal kiugrik DeGale szájából, valószínűleg már nem illeszkedik rendesen, mert az elszenvedett ütések kárt tettek a fogaiban. Mercante szól neki, hogy ne nagyon legyen több ilyen, mert ez esetben kénytelen lesz meginteni. Nem könnyű helyzet, de ettől a küzdelem csak még vakmerőbb, még ádázabb, még könyörtelenebb, és még hősiesebb lesz.

10. Jól kezd Chunky, ritmusváltása egy kombinációt tartalmaz, mire Jack ismét jelzi, hogy folytassa, harcoljanak. Erre most még tisztább DeGale találatok érkeznek. Ennyit arról, hogy Jack nem bírja az ütést... És persze, hogy aztán az ő momentumai jönnek, menetel, zakatol tovább, mint egy vonat, a köteleknél pusztító erejű felütésekkel kényszeríti bólogatásra az IBF bajnokát. Írni is nehéz, olyan ütésváltásba mennek bele, Jack felütés testre, DeGale kombináció, abba Jack belever, majd ismét DeGale soroz, amibe rettentő keményen újfent belevág egy hatalmasat a Ripper! Ebből is a WBC bajnoka jött ki jobban. Hol van már a csata elején látott DeGale, aki táncos lábon, remek ütemben gyűjtögette a pontokat? Ő elveszett valahol a háborúban, viszont itt van helyette egy harcos, aki most kajakból odaáll, és olyan kemény találatokat visz be kombinációja végén, hogy talán Jack is belebillen egy kicsit! Emberfelettiek mindketten! Jack persze nem fúj visszavonulót, másodperceken keresztül csak ő talál, egyeket üt, de olyan kellemetlen felütéseket visz be testre, hogy az embernek óhatatlanul is sírhatnékja támad, ha belegondol, hogy mi lenne, ha ezeket ő kapná? A gong után Jack ismét üt egyet, akárcsak öt menettel ezelőtt, most DeGale kapja, a közvetlen közelben álló Mercante elkapja az angolt, nincs komolyabb baj. Mercante rászól a Ripperre, ez most még utoljára belefért. Jack menet, de szoros volt; 10-9; 95-94!

image_2.jpg

11. Közvetlenül a menet előtt látjuk, hogy DeGale fogai eléggé széttöredeztek a megpróbáltatásoktól, de nem kérdés, hogy folytatni akarja a csatát, és hát mehet is tovább ez a fantasztikus csata. Nem tudom, mennyi ütés volt eddig, de ez az egyik legintenzívebb menet, szinte megállás, vagy szusszanásnyi szünet nélkül verik egymást, felváltva viszik be a találatokat, ide-oda hullámzik a meccs, és olyan iram van, mintha nem lenne mögöttük tíz, lélekőrlő, embert próbáló, gyilkos felvonás. Észveszejtő mennyiségű ütést indítanak, alig hiszem el, amit látok, és hát ez nagyközép, nem pehelysúly, mégis olyan rengeteg ütés van, mintha 57 kilósokat néznék. A menet végéhez közeledve egy horog fejre itt, egy horog fejre ott, itt, ott, itt, ott, ám végül úgy érzem DeGale ebben a menetben, ebben az őrületes hirigben, nem is saját taktikájában, de felülmúlta a WBC bajnokát. Szoros volt, de szerintem nem kérdés, hogy DeGale menete, 9-10; 104-104!!! Az utolsó menet előtt döntetlenre áll a meccs! Mintha most kezdődne! Aki elviszi az utolsó menetet, az nálam megnyeri ezt a pokoli összecsapást! Mindent bele srácok, már csak három perc, és jön a megváltás, jön a gong. Bírjátok még ki!

hi-res-b56ecc6e045d872c22a75c41d0e68757_crop_north.jpg

12. Valami ördög bújhatott beléjük erre a meccsre, nem vesznek vissza a záró felvonásra sem, de miért is tennék, tudják, milyen szoros lehet a pontozás, és mekkora a tét. DeGale jobban kezd, de mondanom sem kell, hogy Jack visszatámad, hogy aztán újfent az angol pillanatai és ütései következhessenek. És ismét Jack erősít bele, homlokra húz fel egy felütést, majd rövidesen egy ütésváltásban bal horga fejen tisztán ül, majd jobb horga is beakad, mire DeGale megtántorodik, hátratántorodik, és földre kerül! Te jó isten, DeGale a padlón! DeGale a padlón! Hát mi az ördög folyik ezen a mérkőzésen? Atyaúristen! Honnan jön vissza Badou Jack? Az első menetben még ő volt, aki padlózott, és azóta szorgalmasan dolgozta le a hátrányát, és az utolsó menetben leüti vetélytársát! Atyavilág, micsoda meccs, micsoda dráma! Képes folytatni a csatát DeGale? Igen, képes!

badou-jack-v-james-degale.jpg

960x0jhgjgf.jpg

Mit nem küzd ez az ember is a győzelemért, hát óriási, fantasztikus, kifogytam a jelzőkből. Talpra ugorva nézem az utolsó perceket, ezt már nem lehet ülve bírni! És Jack érezve a vér szagát, ráveti magát riválisára, beérhet a teljesítménye, és a megpróbáltatásai végén felteheti az i-re a pontot! Bal-jobb felütésekkel soroz, majd kőkemény jobb egyenessel talál, végigveri DeGalet a ringen, aki fogni próbál, és olykor egy rongybabára emlékeztet! Jobb szeme alatt vérpatak csorog, de szerintem ez most a legkisebb baja. Elképesztő küzdelem, dulakodás, DeGale nem adja meg magát, elvétve ő is talál, és elvergődünk valahogy az utolsó tíz másodpercig. Mindkét fiú hallja a kopogást, ennek örömére DeGale kap egy irgalmatlan kemény ütést fejre, és erre nem visszaadja? Úúúristen, mi van itt?! Védekezés nélküli, eszét vesztett verekedés az utolsó másodpercekben, és DeGale az, aki inkább adja, mint kapja, mi több, kőkemény pofonokat visz be meglepett ellenfelének, és vége, itt a végét jelző gong, Jack azonnal a magasba emeli a kezeit, de így tesz DeGale is, mire a bíró összeboronálja őket, és barátilag, tiszteletteljesen, ha már szétütötték egymást, megnyugvóan összeölelkeznek! Micsoda pillanatok, és ahogy a kommentátorok mondták a menet közepén, az ökölvívás tényleg egy csodálatos estével lett gazdagabb a két bajnok összecsapása nyomán. Az utolsó menetet Jack nyerte, 10-8-ra, így összesítve 114-112!

960x0_3.jpg

"Atyaég! Ha év vége lenne, ez lenne az év meccse, de szerencsénkre hol van még az év vége?! Jó kis bokszév várható!" - mondtam a meccs után rögtön, és véleményem szemernyit sem változott.

Látható, hogy milyen tiszteletteljesek és sportszerűek egymással a gyötrelmes küzdelem után, nagyon kedvemre valók ezek a jelenetek. Ismétlik, ahogy újra, már az utolsó menetben a ring mellett mutogatva, szuggerálva szurkolt Jack promótere, Floyd Mayweather, hihetetlenül jól áll a veretlenül visszavonult bajnoknak ez az átszellemült szerep. Megmutatja, hogy ő is ember, nem érinthetetlen. De most nem is ő a lényeg, mert ez a két srác, akármi is lesz az eredmény, akkorát küzdött, hogy az mindenképp megsüvegelendő, és elismerésre méltó, csak és kizárólag dicséretet érdemelnek, és nem szabad fukarkodni a magasztaló jelzőkkel velük szemben. Reménykedtem, hogy DeGale a tiszteletem mellett a szimpátiám is elnyeri, hát elnyerte! Nem hittem volna, hogy valaha ezt mondom, de ez a srác óriási bajnok! Bajnok! Így nagybetűvel. Jacket meg eleve kedveltem, így ő tovább erősítette helyét egyéni rangsoromban. Következzék az eredményhirdetés, Jimmy Lennon Jr-tól.

  • Glenn Feldman: 112-114 DeGale
  • Julie Lederman: 113-113
  • Steve Weisfeld: 113-113

Döntetlen! Többségi döntetlen, így hát minden marad a régiben, a két bajnok megtarthatja a címét, és szerintem ez egy igazságos eredmény, mert igazából egyik sem volt jobb a másiknál, és ez az eredmény, és meccs, így visszavágóért kiált.

4bfd278affaac7b42985cb4ef41c5b67.jpg

És hiába nyert nálam Jack, egyszerűen annyira szoros, és kiélezett meccs volt, hogy ilyen szoros pontozás mellett nem lehet csalásról beszélni. Egyébként úgy látszik a versenyzőkön, hogy DeGale elégedettebb, amit meg tudok érteni, elvégre ő itt a végén nagyon kemény megpróbáltatásokat volt kénytelen átvészelni. A nyilatkozatoknál ő a vehemensebb, kiemeli, hogy a harcban súlyosan sérültek a fogai, amiket kész volt beáldozni a győzelemért; tényleg szörnyen néz ki szegény ábrázata, és a fejét is több dudor ékesíti, de hát soha ne nézzen ki jobban, vagy rosszabbul egy igazi harcos, ez is csak arról árulkodik, hogy tényleg mindent megtett a sikerért, le a kalappal előtte, nem kímélte magát. Elmondja, hogy szeretne egy visszavágót, kéri Jacket, hogy ezúttal ő jöjjön el Londonba (nem kapálóznék egy kiváló hangulatú angliai gála ellen), viszont Jack kissé tartózkodó, elmondja, hogy szerinte ő nyert, és hogy túl nagy ebbe a súlyba, így az a terv, hogy feljebb lép félnehézbe... Fene tudja, lesz-e visszavágó, nagyon adná magát pedig, ez már a saját gondolatom. Ki tudja, lehet, hogy ezek után DeGale eggyel feljebb is bevállalná...

james-degaleuhh.jpg

Floyd Mayweather is nyilatkozik, látszik, hogy elkeseredett az eredménytől, pedig ettől igazságosabb ítélet szerintem nem nagyon születhetett volna, DeGale nem érdemelt vereséget. Saját meccseiről, és Jack korábbi meccseiről hoz példát, hogy előfordult már ilyen velük, mikor másokat hoztak ki győztesnek, de szerintem most nincs igaza, ez egész egyszerűen nem az a meccs, ami után csalást, vagy farkast kell kiáltani. Ez persze megint csak a saját véleményem.

Inkább azzal foglalkozzunk, hogy felismerjük, milyen remek csatát hozott két top formában lévő, csúcson lévő, igazi bajnok csatája, és nagyon remélem, hogy a jövőben több ilyet fogunk látni. Illetve, ha nem is ilyet, akkor olyan címvédéseket, ahol legitim, tettre kész, a feladatra érett kihívók állnak oda a bajnokok elé. Csak ezzel lódulhat meg a boksz szekere, csak éles, rangos meccsekkel haladhat előre a sportág! Sehogy máshogy! Ez egy kiváló évkezdés volt. Így tovább. Badou, James, gratulálok, és nagyon szépen köszönöm ezt az élményt.

degale97.jpg

Zárásként itt a saját pontozásom, leegyszerűsítve:

Badou Jack vs James DeGale

  • 1.:  8-10
  • 2.:  9-10
  • 3.:  10-9
  • 4.:  10-9
  • 5.:  9-10
  • 6.:  10-9
  • 7.:  9-10
  • 8.:  10-9
  • 9.:  10-9
  • 10.: 10-9
  • 11.: 9-10
  • 12.: 10-8

Összesen: 114-112 Badou Jack

Még egyszer köszönöm ezt a felejthetetlen ringháborút, és jövőbeli bokszklasszikus címre pályázó mérkőzést a két bajnoknak, Rippernek, és Chunkynak. Heósztok!

süti beállítások módosítása