A ring világa

A ring világa

Címvédés, NULLA teljesítménnyel

A hétvége legrosszabb mérkőzése: Saunders vs Akavov

2016. december 08. - Polnai Attila Márk

Sziasztok!

Billy Joe Saunders ilyen-olyan okokból (nem vagyok hajlandó visszakeresni a kifogásait), 2015.12.19.-e óta nem lépett ringbe. Akkor szerezte meg a WBO középsúlyú világbajnoki címét, többségi pontozással Andy Lee ellenében. Előfordult már, hogy ilyen hosszú inaktivitás mellett a szervezet megfosztotta bajnokát a címtől, mivel az nem állt ki senkivel, hogy megvédje azt. A hétvége után bizton állíthatom, hogy nagy kár, amiért nem tették meg ezt a lépést, mert aki így áll ki címet védeni, ráadásul az inaktivitása alatt akkora arccal pofázik, mint az említett úr, azt egyszerűen nem tudom bajnoknak tekinteni. Csak ő és a promótere nyert ezzel, mi, semleges szurkolók és a ring világa csak veszítettünk. Nincs jó üzenete, ha valaki így is bajnok maradhat.

Saunders nagyszájúsága különösen zavaró anti-teljesítményének fényében. Ugyanis ez a brit úriember, amellett, hogy húzta-halasztotta a címvédést, nem átallott kihívni olyan bajnokokat, mint Gennady Golovkin és Saul "Canelo" Alvarez. Eddig sem volt kétséges senkiben, hogy a két bajnok (Alvarez eggyel lejjebb, nagyváltóban, de volt már középben is bajnok, míg Golovkin a középsúly vitathatatlan,  WBC\WBA\IBF bajnoka) széttépné Billy Joet, ezután a meccs után meg pláne elképzelhetetlen bármilyen ellentétes végkimenetel. Persze egyértelmű, hogy BJ jobban bokszolna azokon a meccseken, de úgy is esélytelen lenne. És hát láttuk már csúcsformában, vagy ahhoz közel, de az a helyzet hogy a semleges szurkolók körében nem vált közönségkedvenccé. Hozzáállása pedig azt is megkérdőjelezi, hogy valójában akar-e meccset a két sztárbunyós bármelyikèvel. Én mindenesetre a WBO helyében a jövő évben semmi esetre sem engedném a Golovkin elleni címegyesítést, de az óriási pénzt hozó Alvarez elleni címvédést sem, ha a mexikói ismét a súlycsoportváltás mellett döntene (sokkal szívesebben látnánk egymás ellen végre-valahára a két nagyágyút, jövőre pont tökéletes lenne összehozni őket).

Örömteli, hogy a szervezet állítólag két címvédést is kiírt a "bajnoknak", akinek előbb ezeket kellene teljesítenie. Ha ezt sikerrel teszi, kiérdemelheti a sztármeccseket, de ahhoz bizonyítania kell! Nem elég megszerezni a címet, meg is kell védeni azt. És azzal sincs gond, ha valaki arcoskodik, csak hát akkor legyen mire, legyen mögötte érték. Elképzelni is szörnyű, hogy mit tehettek volna ezzel a gyerekkel akár csak a közelmúlt középsúly környékén ólálkodó bajnokai (Sergio Martinez, Taylor, Pavlik, Ward, Hopkins, hogy csak pár nevet mondjak)... Nem lett volna szép vége. És biztos, hogy nem éppen happy endes befejezés várna rá Golovkin, vagy Alvarez ellen, de az is tuti, hogy Daniel Jacobs is átrendezné az ábrázatát. Ha meg azt fogja művelni, amit idén, hogy csak dumál, és nem bokszol, akkor a szervezet igenis vegye el tőle az övet! Nem kötelező bohóckodni, vannak elegen a környéken, sok feltörekvő, tehetséges srác, aki a helyébe lépne. És a helyébe is fog lépni, ha nem változtat a dolgain.

A gálát a skóciai Paisley-ben, a Lagoon Leisure Centre-ben rendezték. Magáról a meccsről nem sok mindent lehet elmondani. Adott volt egy rendkívül enervált, ringrozsdától nehézkes, fordított alapállású világbajnok, és egy ismeretlennek számító, szintén fordított alapállású, orosz kihívó Artur Akavov, aki alighanem tisztességesen felkészült élete meccsére, és aki alighanem ennyit tud. A meccs első felét Akavov egyértelműen elvitte, egyenesei mellett, olykor-olykor beugrásokkal hozta zavarba BJ-t, aki a nem túl látványos és nem is túl folyamatos harcmodorral sem tudott mit kezdeni.

skysports-billy-joe-saunders-artur-akavov-paisley-lagoon-centre_3845642.jpg

saunders-akavov-fight_16.jpg

Pedig, ahogy azt a meccs második felének elején is láthattuk, nem kellett volna sokkal többet tennie a dominanciáért. Ugyanis ezekben a menetekben aktivizálta magát, többször is a kötelekhez szorítva a kihívót, akinek ekkor nem igazán voltak érdemi válaszai. Aztán az utolsó két menetben BJ visszább vett, szerintem már tudták, hogy vezet a pontozólapokon (számomra rejtély, hogy mivel és hogyan), így például az utolsó menet utolsó percében már csak csalta a bunyót, így nálam ezt a felvonást is elbukta.

_92822323_billy_joe_saunders_getty.jpg

Senkit nem akasztott ki, hogy őt hozták ki győztesnek pontozással, mivel hazai pályán minden bizonnyal nekiadták a szorosabb meneteket is, leginkább csak a teljesítménye miatt kapott kritikákat (igaz, nem is keveset). Én azonban nem habozok kijelenteni: ezt a mérkőzést nem nyerte meg! Nálam 115-113-ra Akavov nyert (7-5). Lehet, hogy ez is túlzás, és valahol úgy érzem, inkább a döntetlen a fair eredmény, hiszen Akavov sem váltotta meg a világot, de az semmiképpen sincs rendben, amit végül kihirdettek. Hivatalos pontozás: Dave Parris: 116-113; Lynne Carter: 116-112; Jose Ignacio Martinez Antunez: 115-113. Hogyan, mire, miért, why, pourquoi, por que? Sehogy sem tudnám ezt a meccset úgy pontozni, hogy NYOLC menetben jobbnak lássam az angolt.

A pontozásom

Billy Joe Saunders vs Artur Akavov

  • 1.:  9-10
  • 2.:  10-9
  • 3.:  9-10
  • 4.:  9-10
  • 5.:  9-10
  • 6.:  9-10
  • 7.:  10-9
  • 8.:  10-9
  • 9.:  10-9
  • 10.: 10-9
  • 11.: 9-10
  • 12.: 9-10

Összesítve: 113-115

billy-joe-saunders-vs-artur-akavov-76481547.jpg

De máris többet beszéltem erről az egészről, mint kellett volna. Tudom, hogy BJ jobb ennél, és szeretném, ha a továbbiakban ezt be is bizonyítaná. Az mindenesetre szimpatikus volt, hogy a meccs utáni nyilatkozataiban NULLÁRA értékelte a saját produktumát, sőt Golovkin kihívását is alaptalannak és túlzónak titulálta ilyen semmilyen meccselés után. Az viszont marhára nem érdekel, hogy 210 fontról kellett leadnia 50 fontot, kb 25 kilót, hogy bemérjen középsúlyba. Már korábban írtam, hogy nem kötelező ebben a kategóriában bohóckodnia, ezt megteheti nehézsúlyban is, ha annyira szereti a hasát. Csak hát nehézben kb mindenki lezúzná, mert oda kicsi. Amúgy meg ez az 50 fontos fogyasztás is sántít, ez inkább csak bizonyítvány magyarázás. Inkább maradj csöndben Billy fiú, és bokszolj! Ha felkészülsz, jobban fog állni, mint ez az egyáltalán nem vicces stand up comedy.

Gyakran olvasom a kommentelők véleményét, és sokat elmond, hogy minden, amit olvastam, negatív volt. Zárásképp a saját véleményem:

Bajnoknak lenni óriási dicsőség. Minden bajnokot elismerés és tisztelet kell, hogy övezzen. Ám a bajnokoknak felelősségük is van, nem is kevés. Így az elismerésért tenni is kell. Saundersnek ezek után rengeteget kell tennie. Ugyanis, ahogy ő viselkedett az elmúlt időben, az nem méltó egy bajnokhoz sem. Saunders bajnok... bajnok. Ez a kifejezés,  hogy bajnok, az én szótáramban azonban teljesen más jelentéssel bír annál, mint amit ő képvisel most.

süti beállítások módosítása