A ring világa

A ring világa

Boldog 40. születésnapot, Rocky!

Balboa!

2016. december 04. - Polnai Attila Márk

Sziasztok!

Hihetetlennek tűnik, de igaz. Az ökölvívás egyik leghíresebb alakja, a fiktív nehézsúlyú világbajnok, Rocky Balboa, az "Olasz Csődör" ("The Italian Stallion") bizony ma ünnepli kereken negyvenedik születésnapját. 1976.12.03.-án jelent meg a film, amely egy csapásra nemzetközi sztárrá emelte Sylvester Stallone urat. A boksz pedig véleményem szerint egy kiváló, igazán inspiráló filmet tudhatott magáénak, amely bizonyosan sok fiatalt motivált, és indított el a rögös úton, amely a világ legmagányosabb, legfélelmetesebb, legkietlenebb helyéhez, a Ringhez vezetett.

large_7fxhlrw1itauyaqyv1bu90qxxr1.jpg

Szerintem ember nincs a Földön, aki ne látta volna ezt a mára már legendássá vált alkotást. A történet mondanivalója teljesen pozitív, azt üzeni, soha ne add fel, és küzdj az álmaidért. A főszereplő Rocky Balboa egyszerű ember, aki pénzbehajtóként dolgozik, és profi bokszolóként keresi a mellékes betevőt, helyi klubokban meccselve a hozzá hasonló képességű srácok ellen. Egyszer azonban rámosolyog a szerencse, megtörténik a lehetetlen: esélyt kap, hogy kiállhasson a nehézsúly legjobbja, Apollo Creed ellen, és megszerezze a világ legrangosabb címét, a nehézsúlyú világbajnoki címet... Mélyebben nem is mennék bele, hisz tényleg úgy gondolom, mindenki látta ezt a filmklasszikust, melynek első része három Oscar-díjat is bezsebelt: legjobb film; legjobb rendező, legjobb vágás. Összesen tíz jelölést kapott az Oscarra, ez pedig különösen nagy szó, annak fényében, hogy igen kis költségvetésből készült (mindössze 1,1 millió dollár), és a főszerep mellett Stallone írta a forgatókönyvet is (amelyet szintén Oscarra jelöltek), valamint Stallone rokonai is fel-feltűntek szereplőkként, mind ebben a részben, mind a folytatásban.

Egyébként Stallonét az egy évvel korábban, 1975.03.24.-én megrendezett, Muhammad Ali vs Chuck Wepner mérkőzés ihlette, ahol is a mindenki által lesajnált Wepner majdnem végigbírta egy hősies csatában az Ali elleni ütközetet. Sőt, mi több, a 9. menetben Ali padlózott is, ám ennek ellenére simán vezetett a pontozás szerint, és végül a 15., vagyis utolsó menet, utolsó másodperceiben végül kiütötte az esélytelen Wepnert (mindössze 19 másodperc volt hátra a meccsből). Na, igen, akkor még 15 menet volt minden világbajnoki mérkőzés, nem 12, mint manapság. A 15. menetes TKO-val végződő mérkőzést látva pedig Stallone tollat és papírt ragadott, és megalkotta a forgatókönyvet, hogy aztán a több fejezetet (vagy inkább menetet) megharcoló Rockyt, hódító útjára indítsa.

Az Ali vs Wepner csata:

ali-wepnerdown.jpg

450px-t1larg_wepner_ali_si.jpg

ali-vs-wepner.jpg

muhammad-ali1.jpg

Összesen hét Rocky-film készült (I; II; III; IV; V; Rocky Balboa; Creed - Apollo fia), melyekről elmondható, hogy a legsikeresebb sport-, vagy akciódrámák között találhatók. Érdekességképpen, az első film, ahogy említettem, mindössze 1,1 millió dollárból készült, és csak az USÁ-ban több mint 117 milliós bevételt hozott, világszerte pedig 225 milliót. És ez csak az első rész volt. A többit nem venném górcső alá, a folytatások természetesen nagyobb összegből készültek, de azok is mind (kivéve az ötödik részt), jelentős bevételeket termeltek.

A filmekben olyan, az ökölvívás által ismert emberek, bajnokok tűntek fel, mint Tommy Morrison, Joe Frazier, Lou DiBella, Mike Tyson, Larry Merchant, Bert Sugar, Michael Buffer, Joe Cortez, Antonio Tarver, vagy Andre Ward.

Ha még nem láttad, nézd meg! Az első részt mindenképp. Heó.

süti beállítások módosítása