A ring világa

A ring világa

Ismertető: Jose Pedraza vs Gervonta Davis

2017. január 20. - Polnai Attila Márk

Heó! 

A Badou Jack vs James DeGale gálán akadtak egyéb meccsek is, és a Brooklynban megrendezett főmérkőzés közvetlen előmeccse nem más volt, mint ez az általam várt világbajnoki ütközet. A két résztvevő bemutatása következik.

maxresdefault_4.jpg

Jose Pedraza igencsak eredményes amatőr karriert tudhat maga mögött. 160-16 mérleget ütögetett össze, és számos komoly tornán vett részt, melyek közül többet meg is nyert, és természetesen rengeteg amatőr, későbbi profi klasszissal mérte össze erejét.

Világbajnoki ezüst (2009, Milánó), és világkupa bronzérmes (2008, Moszkva). Pán Amerika Játékok bronzérmes (2007, Rio de Janeiro). Copa la Romana győztes 2006-ban, első meccsén Javier Fortunát verte. Közép Amerikai és Karibi Játékok aranyérmes 2010-ben, méghozzá hazájában, Mayagüezben. Kvalifikálta magát a 2008-as olimpiára, amelyen egy győzelem és egy vereség volt a mérlege. Eredményeit könnyűsúlyban érte el. Ezekből adódott, hogy a sikeres puerto ricói profinak áll.

A hivatásosok között nagypehelysúlyban versenyez, és már a hatodik meccsén begyűjtötte a WBC Youth (ifjúsági) címét. Felváltva bokszol hazájában, és az USA-ban. Kanadában is akadt egy meccse, a jó mérlegű Sergio Reyes 7 menetet bírt ellene. Rögtön utána a USBA címet szerezte meg, egyhangú pontozással 10 menetben. Nem sokkal később, a mexikói Alberto Garza már keményebb diónak ígérkezett, azonban a puerto ricói mérkőzésen Pedraza 12 menetben egyhangú pontozással nyert, és ezzel besöpörte az IBO betöltetlen világbajnoki címét.

Még ugyanúgy 2014-ben, két meccsel és nyolc hónappal később, ismét hazájában léphetett ringbe, és szállhatott harcba, a kemény fülöp-szigeteki, Michael Farenasszal szemben. A meccs IBF eliminator mérkőzés volt, vagyis a győztes esélyt kaphatott a bajnoki címért küzdeni. Pedrazát nem nyomta össze a tét, így egyhangú pontozásos győzelmével igen előnyös helyzetbe került.

A betöltetlen IBF címért ezúttal az USA-ban kellett megküzdenie, és azonnal élt is az eséllyel: ismét egyhangú pontozással nyert, legyőzöttje Andrey Klimov volt. Bajnokságát idáig kétszer védte meg, mindkétszer az USA-ban, és tudjuk, hogy harmadik címvédésére is ott kerül sor.

skysports-jose-pedraza-pedraza-jose_3868590.jpg

Első címvédő összecsapásán a régi motorosnak számító Edner Cherry bizony alaposan megizzasztotta a sokak számára nem túl meggyőző puerto ricóit. Ettől még persze behúzta a győzelmet a 12 menet végén, de csak megosztott pontozással. Második kihívója a brit Stephen Smith volt, aki szintén okozott pár kellemetlen percet a bajnoknak, aki végül egyhangú pontozással nyert, és azért egyszer, a 9. menetben padlóra küldte riválisát.

Pedraza vs Smith:

1-lr_fight-night-pedraza-vs-smith-04162016-2054.jpg

Pedraza 27 éves, beceneve "Sniper", és alapesetben normál alapállású, vagyis jobbkezes. 174 cm magas, karhossz távja 178 cm. Profi mérlege: 22-0-0; 12KO. Magasabb ellenfelénél, akivel szemben nagy szüksége lesz pontos ütéseire, és arra, hogy stílusát váltogatva zavarja meg a kihívót. Fontos, hogy kimagaslóan védekezzen, a robbanékony, vehemens, dinamikus támadásokra képes riválissal szemben, és hogy esetleg fogásokkal és egyéb trükkökkel törje meg annak lendületét. Minden rutinjára szüksége lesz. Ezzel pedig el is kezdtem jellemezni a kihívót.

Az amerikai Gervonta Davis szemtelenül fiatal, hisz még csak 22 éves. Beceneve találóan csak ennyi, "Tank". 168 cm magas, karhossz távja 175 cm. Amatőrként számos nemzeti bajnokságot, és sok-sok rangos, korosztályos versenyt megnyert, hiszen már öt éves kora óta bunyózik (persze akkor még nyilván csak az alapokat tanulta, de sosem lehet elég korán kezdeni). 2012-ben megnyerte a National Golden Gloves Championships-t, vagyis a rendkívüli tradíciókkal bíró Aranykesztyű Bajnokságot. Ha hinni lehet az adatoknak, egészen parádés, rettentő sok meccsből álló amatőr mérleget bokszolt össze: 206 alkalommal győzött, és csak 15 vereséget szenvedett el.

2013-ban szegődött el a profinak, és első 8 meccsét KO-val abszolválta, ellenfelei közül heten a 2. menet végét sem élték meg. Eddig mindössze egyetlen ellenfele mondhatja el magáról, hogy végigállta a kiírt menetszámot, a sokat próbált felhozóember, German Meraz hat menetben egyhangúan kapott ki, de azért a 3., és 5. menetben ő is meglátogatta a padlót.

A pontozás után három, első menetes KO következett, míg az új ellenfél, a rutinos Cristobal Cruz immár szintlépésnek számított. Davis nem illetődött meg, és mindössze három menet leforgása kellett neki ahhoz, hogy elsöpörje a korábbi pehelysúlyú világbajnokot!

Hosszabb mérkőzése következett Luis Sanchez ellen, pontosabban karrierje leghosszabb mérkőzése. A végeredmény persze ismét KO lett, az ifjú amerikai a 8. menetben törte meg Sanchez ellenállását, és ütötte le első ízben, míg a 9. menetben befejezte az összecsapást.

bal-gervonta-davis-vs-guillermo-avila-20160402.jpg

Következő mérkőzésén láttam először bokszolni, és Davis mellett ezen a gálán fedeztem fel magamnak Robert Easter Jr-t is, aki azóta már világbajnok. Így hát nagyon tetszetős dolgokat láttam egyetlen esemény alatt. Davis alaposan elkalapálta Guillermo Avilát, aki 6 menetig bírta a megpróbáltatásokat, ami nem csoda, mert emlékeim szerint három borzalmasan kemény felütést kapott az állára, amitől akaratlanul is bólogatni kezdett. Szerelmem társaságában tekintettem meg a meccset, aki meg is jegyezte, hogy autóbalesetben szokás, hogy így hátracsapódik a fej, mikor belemennek az ember kocsijába és ekkor keletkezhet az úgynevezett whiplash, vagyis ostorcsapás-sérülés. Reméljük, hogy Avila megúszta enélkül a kellemetlenség nélkül ezt a vereséget.

Az Avila elleni mészárlás:

bal-gervonta-davis-vs-guillermo-avila-20160402-004.jpg

Ezután már csak egy meccse volt, amit villámgyorsan, már az első menetben KO-val zárt rövidre, Mario Antonio Macias ellen.

Ilyen múlttal veselkedik neki élete első világbajnoki megmérettetésének az amerikai "Tank", akinek azért ez egy igen komoly ugrás lesz. Bár őserőnek tűnik, még nagyon kipróbálatlan ezen a területen, hisz nem hogy 12 menetre tervezett, de még csak címmeccse sem volt! Ellenfele jóval tapasztaltabb a hosszú mérkőzések terén, és abban látom az esélyét, - még ha nem is az az 1000 fokon égő bajnok, aki a menetek múlásával felőrli és szétszedi az ellenfeleit - hogy a meccs második felében magához ragadja az irányítást, és kipontozza fáradó ellenfelét. Ehhez azonban magasabb fordulatszámon kéne pörögnie, ami nem épp a sajátja, valamint, ahogy már írtam, tökéletesen zárt fedezékre, a meccs tördelésére, pontos ütéseire, és kontrabokszra. Viszont, ha kihagy a védekezése, akkor nagyon komoly gondba kerülhet az elsöprő erejű kihívóval szemben, aki robbanékonysága és lehengerlő stílusa mellett veszettül gyors is. Úgy látom, nála zsigerből jön a bunyó, alapképességeit jobbnak tartom a bajnokénál, de most fog igazán kiderülni, mit is tud valójában.

Röviden, a tippem, rutintalansága ellenére is Davis győzelme. Hogy miképpen aratja, nem tudom, bármi lehet. A pontozást, és a gyors KO-t is el tudom képzelni. Ha Pedraza győz, azt kiütéssel nemigen tudom elképzelni. De maradok eredeti tippemnél, Davis győz. Jó meccset várok, remélem az lesz. Na, heósztok.

süti beállítások módosítása