A ring világa

A ring világa

Katie Taylor másodszor: vér és puszilkodás

2016. december 20. - Polnai Attila Márk

Heósztok!

A Joshua-Molina gála előprogramja hemzsegett a jobbnál jobb párosításokban, és a manchesteri eseményen lépett ringbe második alkalommal a profik között Írország kedvence, Katie Taylor (1-0-0; 1KO) is. Ellenfele a svájci-brazil Viviane Obenauf (9-1-0; 4KO) volt a hat menetesre tervezett könnyűsúlyú mérkőzésen.

Katie Taylor már most óriási népszerűségnek örvend a szurkolók körében, noha ez volt mindössze a második profi küzdelme. A rajongás nem véletlen, hiszen a nők között talán a valaha volt legsikeresebb amatőr múlttal rendelkező bunyósról beszélünk. És, hogy eredményeit nem a véletlen szülte, azt Katie a debütáló mérkőzésén demonstrálta! Csodálatos, energikus, technikás bokszot mutatott be, melynek egy padlózás nélküli, egyoldalú, 3. menetes TKO lett a vége. Sikere felvillanyozott, és olyannyira meggyőzött, hogy személyemben most már még egy rajongót tudhat a táborában, vagyis minimum egyet Magyarországról, de szerintem nem csak az én szívembe lopta be magát parádés bokszával. Ellenfele, Viviane Obenauf jó mérlegű bunyós, és utolsó meccsén ő is azt a Karina Kopinskát verte pontozással, akit az ír lány azóta kiütött.

nintchdbpict000288172279.jpg

Taylor ezen a mérkőzésen is remekelt. Végig irányított, és egy pillanatra sem engedte el a gyeplőt. Ismét élményszámba mentek technikásan kivezetett ütései, melyekből sokat indított, és kombinációival folyton támadott. A brazil lány kis túlzással azt sem tudta honnan kapja a pofonokat, mire már kapta is a következőket.

_92919980_katie_taylor_reuters2.jpg

Katie stílusában az tetszik leginkább, hogy férfiakat megszégyenítő technikával és képzettséggel bír, és évtizedes, begyakorolt, rutinos mozdulatait energiadús vadsággal kivitelezi. Komolyan mondom, hogy a férfi mezőny kb fele, vagy akár háromnegyede megirigyelheti a tudását és a mentalitását! A közvetítés során az egyik magyar kommentátor azt mondta róla, hogy Taylor, tulajdonképpen Lomachenko, csak nőben. Szó, mi szó, van benne valami, hisz mindketten hírhedt amatőr rekorddal bírnak, és mindketten kimagasló extraklasszisok. Katie is az, e felől semmi kétségem. Hogy a hölgy ütőerőben milyen erős lehet, az számomra egyelőre kérdéses, mert elborítja szépen az ellenfeleket a bombáival, de olyan igazán nagyon nem rendítette meg egyiküket sem. De a kákán meg keressen csomót az, akinek kedve van hozzá.

skysports-katie-taylor-taylor-katie_3850066.jpg

A második menetben egyébként számoltak Obenaufra, ami nem volt indokolt, mert tarkóra kapott ütést, és az is inkább húzás, rántás volt, amitől padlóra került. Összességében persze, nem olyan nagy baj a számolás, így legalább  számokban is jobban megmutatkozott köztük a különbség.

nintchdbpict000288165388.jpg

Katie valami parádésan üt fogadásként bal horgot, ezt többször is megcsodálhattuk, Obenauf pedig többször is átélhette.

js115832249_reuters_katie-taylor-l-in-action-against-viviane-obenauf-small_trans_nvbqzqnjv4bqxxci9wh-v1pvtkhurtxnlj98bslvsdshxd93gbbfibo.jpg

A nagy ütésváltásokban volt egy vétlen összefejelés is, amiből a brazil lány jött ki rosszabbul, mikor is bal szeme mellett felrepedt a bőr, a vér pedig vastag patakokban ömlött belőle. Nem volt már sok hátra, úgyhogy a bíró meg se nézette a sebet, kemény lányok ezek, mehetett tovább.

nintchdbpict0002881656231.jpg

Obenauf nem mellesleg a csata végére feljavult, és harciasabbá vált, még, ha ezzel továbbra sem tudta még csak megszorítani sem ellenfelét. Igazság szerint eléggé képzetlenül, csapkodva, vagdalkozva, fejetlenül támadott, de legalább nem adta meg magát, és nagyot harcolt. Egyik előkészítetlen jobbosa például keményen talált fejre, persze más kérdés, hogy ezzel nem tudott kárt tenni az ír lányban.

A végére tartogattam egy vicces érdekességet. A mérkőzést párommal tekintettem meg, és mialatt elmélyülten pontoztam, ő a két lány egyik összekapaszkodásánál kiszúrt valamit, amit én nem. Beszélgetésünk valahogy így nézett ki:

- Kicsim, láttad? Mit csinált? Megpuszilta, vagy mi? - kérdezte tőlem meglepetten, mire én homlokráncolva válaszoltam.

- Megpuszilta? Csak nem - vigyorogtam. - Nem láttam semmit - mondtam, majd tovább folytatódott a meccs, ám egy újabb összekapaszkodásnál, újfent megtörtént, és ekkor már én is észrevettem. - Azta, ez tényleg megpuszilta. Legalábbis annak tűnt - mosolyogtam, és lassan vége lett a meccsnek, Obenauf pedig nagyot ünnepelt, hogy kihúzta az előírt menetszámot.

- Ezért jár büntetés? Biztos cukkolni akarta - vetette fel szívem egyetlen szerelme, mire vigyorogva, tűnődve válaszoltam.

- Háááát, nem tudom... Nincs benne a szabálykönyvekben, hogy nem lehet puszit adni a másiknak, legalábbis nem tudok róla - nagyon jó, megmosolyogtató hangulatot adott az egésznek ez a kis közjáték, és a köztünk zajló beszélgetés is ilyen mederben folyt. - Hát nem egy Tyson-féle, harapós gaztett, de ha valaki túlzásba vinné, biztos meginthetnék oda nem illő viselkedésért. Ha én egyszer aktív bíró leszek, és ilyet tapasztalok, tuti megintem az elkövetőt, hogy én lehessek az első, aki pusziért intett. Aztán meginteném az ellenfelét is, akár viszonozta, akár nem, így nem kerülne hátrányba a csókot, és nem ütést indító versenyző. Puszi a meccs közben... Soha nem láttam még ilyet.

A bunyóban mindig történik valami új, valami olyan, amiről beszélni lehet, amiről beszélni kell. Ez is egy ilyen dolog volt, és elhihetitek, hogy minden meccs más és más, hiába ugyanazok az ütésfajták, és a mozgások. Mások az emberek, a karakterek, a stílusok, a helyszínek, és az egész ökölvívás, úgy ahogy van, csodálatos, és varázslatos.

nintchdbpict000288165644-e1481474286278.jpg

Hogy Obenauf miért adott legalább kétszer fogás közben puszit az ellenfelének, nem tudom. Talán elismerésképpen, talán tényleg cukkolásból, heccelésből, vagy csak úgy érezte, ő most ki akarja fejezni a szeretetét és tiszteletét a másik sportember iránt, vagy csak simán a saját neméhez vonzódik, nem tudom. Azt tudom, hogy örülök, hogy megtette. Mivel harcosan bokszolt, és adott pár puszit is, ő is alaposan hozzájárult ahhoz, hogy egy szórakoztató, és felejthetetlen boksz estet lássunk Manchesterből. Katie behúzta második sikerét is, és elképzelhetetlennek tartom, hogy a minden menetet megnyerő lány már a közeljövőben ne szerezzen világbajnoki címet. Ez a hölgyemény mindenkit el fog tángálni, ha nem így lesz... De hogy ne lenne így? Jaj, de imádom a bunyót!

Zárásul pontozólapomat láthatjátok, és a hivatalos eredményt. Puszilkodós szép estét, mindegy, kinek.

Pontozásom: Katie Taylor vs Viviane Obenauf

  • 1.: 10-9
  • 2.: 10-8
  • 3.: 10-9
  • 4.: 10-9
  • 5.: 10-9
  • 6.: 10-9

Összesítve: 60-53

Darren Sarginson egy személyben vezette és egyedüliként pontozta a csatát (ez szokás Angliában, ha nem címmeccsről van szó, de olykor még akkor is). Lapja egyezik az enyémmel, hibátlan munkát végzett. Sok sikert a két lánynak a továbbiakban. Heó!

süti beállítások módosítása